2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Miért kell más kabátot hordaniuk?
2004. 10. 20. 00:00

"Druid" feliratú munkaruhát kaptak a speciális baleseti műszaki mentők roma származású alvállalkozói. A Blikk a tornyiszentmiklósi kamionbalesetnél figyelt fel a nagyméretű feliratra.

- Nemrég kaptuk ezt a kabátot, de nem tudjuk, mit jelent a druid. A főnökökén nem szerepel. Valaki azt mondta, hogy robotot. Robotok vagyunk, főnököm, ez az igazság - mondta a munkások egyike. Kerítettünk egy szótárt, és a közben munkatársunk köré gyűlt romák előtt kikerestük a druid szó jelentését, ami kelta papot jelent. - Nahát, akkor mégsem vagyunk robotok. Éppen úgy nézünk ki, mint a kelták - nevetgéltek a műszaki mentők.

A Blikk azonban kiderítette, hogy eredetileg valójában "droid" feliratot szántak a tervezők a munkaruhára, ami tényleg robotot jelent, csak figyelmetlenségből írták el a szót. - Az alvállalkozóinknak munkaruhára volt szükségük a kamionrakodáshoz. A druid szó amolyan szállóige nálunk, még abból az időből, amikor ment a Csillagok háborújának harmadik része. De lehet, hogy rosszul írtuk, és valójában droidok azok a dolgozó-harcoló robotok - mondta el a Blikknek Horváth Csaba, a speciális baleseti műszaki mentők vezetője. - Ez egy vicces dolog. Az, hogy ebből a munkások mit nem értettek, arról nem fogok és nem is óhajtok magyarázatba bocsátkozni. De tudniuk kellett, mert ha rakodókra volt szükségünk, druidot kértünk. Ez nem sértő dolog, és nem is sértődtek meg rajta a munkások. Ôk örök életükben druidok voltak, és nem az volt ráírva a hátukra mondjuk, hogy buckalakók.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnökét megdöbbentette az eset.

- Ebből is látszik, hogy nem vagyunk emberszámba véve. Lenézhető, megvethető egzotikus keleti népnek állítanak be bennünket. Szerények az eszközeink, de minden megengedett eszközt bevetünk, hogy tudatosítsuk: ezek az emberek is becsületes magyar állampolgárok - mondta Horváth Aladár.

Az internet magyar nyelvű oldalain egyébként droidoknak nevezik a normálistól eltérő viselkedésű, valamilyen cselekedetet megrögzötten végrehajtó embereket is.



Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének honlapján (az Aszódi Fiúnevelő Intézet szlengszókincse) a droid fn tréf 1. Ténylegesen dolgozó személy vö. sztahanov. 2. Kiszolgáló személy. 3 Gyenge. 4. Verekedős ember. 5. Ügyetlen. Droid fn mn 1. Aki kényszerből vagy önként elvégez helyettük bizonyos feladatokat

Az utcán egyszerűen a droid jelzővel a tehetetlen, mulya, semmihez nem értő, balek stb. embereket illetik. A droid jelző minden esetben negatív jelentést hordoz magában (a szerk.)