2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Precedens értékű ítélet munkahelyi diszkriminációról
2004. 10. 15. 00:00

Kihirdették az első ítéletet az esélyegyenlőségi törvényben foglalt egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt.

A felperes egy újsághirdetésre jelentkezett, de már a jelentkezési lapot sem töltötte ki, mert azt a tájékoztatást kapta a cég vezetőjétől, hogy a cég "romákat nem alkalmaz". Bár Cs. Gyula minden szempontból megfelelt az álláshirdetés követelményeinek, és a munka is megfelelő volt számára, mégsem alkalmazták. Emiatt bejelentést tett az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőségen (OMMF). Az eljárás keretében a munkáltató elismerte a jogsértés tényét. 2003. január 21-én hozott határozatával az OMMF százezer forint bírsággal sújtotta a kft-t.

Ezután Cs. Gyula a NEKI segítségével a Pest Megyei Bírósághoz fordult. Az Munka Törvénykönyve egyenlő bánásmódról szóló 5. paragrafusa és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. CXXV. törvény 21. paragrafusa alapján, mivel bebizonyosodott a megalázás és a megbántás ténye, a Pest Megyei Bíróság első fokon ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg Cs. Gyula részére. Az ítélet nem jogerős.

Dr. Borovszky Tímea a NEKI jogi referense a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva úgy vélekedett: "nyilvánvalóan sok hasonló eset van, de mi csak ezzel az egy esettel foglalkoztunk eddig. Nem tudjuk, hány esetet hallgatnak el az emberek félelemből. Bízunk abban, hogy ez az ítélet precedenst teremt, és mostantól jelentkeznek azok, akiket ilyen megkülönböztetés ért."