2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma Polgári Tömörülés: kifulladt az új kormány programja
2004. 10. 03. 00:00

A Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke pénteken - a cigányokkal kapcsolatos kormányzati elképzeléseket értékelve - azt mondta, hogy már induláskor kifulladt a Gyurcsány-kormány által ígért lendület.

Makai István, a szervezet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: "Az a lendület, amelyet a Gyurcsány-kormány ígér, kifulladt az általános problémák felsorolásával".

"Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt kétéves kormányzati semmittevés után következik a kétéves ígérgetés időszaka" - tette hozzá. Hiányolta, hogy a kormányprogram nem szól a telepek felszámolásának feladatáról, és arról sem, hogy az új kormány milyen pénzügyi garanciát vállal a kormányprogramban megemlített problémák felszámolására.

Makai István szavai szerint örülnek annak, hogy Gyurcsány Ferenc "cigány nyelven is meg tud szólalni", de álláspontjuk szerint ez kevés lesz a következő választáson a roma szavazatok begyűjtéséhez.

A sajtótájékoztatón a roma polgári köröket képviselő Fátyol Mihály arról beszélt, nem várható eredmény a romák iskolai integrációjában, ha fél év alatt csupán 200-220 gyereket sikerült kisegítő osztályokból visszailleszteni a normális tanmenetűekbe. Hozzátette: az oktatási tárca roma integrációs irodájában "félművelt cigányemberek" dolgoznak, a részleget vezető Mohácsi Viktória "le- és felmenő rokonai töltik ki az integrációs irodát", miközben hiányoznak onnan a roma pedagógusok.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök