HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OCÖ: "Nem a cigányügy van válságban, hanem a magyarországi romák!"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ
2004 Október 03    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A RomNet.hu az alábbi közlemény kiadására kapott felkérést: "Nem a cigányügy van válságban, hanem a magyarországi romák!"

Hirdetmény

Az Országos Cigány Önkormányzat október 1-én tanácskozást rendezett a magyarországi romák helyzetéről. A tanácskozásra számos civil szervezet, a kormányzatban dolgozó roma szakemberek, valamint az OCÖ képviselői vettek részt.

A szakmai, politikai fórumot Kolompár Orbán, az önkormányzat elnöke nyitotta meg, majd Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványa elnöke ismertette legújabb kutatásukat, melynek címe "A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása." A tanulmány ismertetése kapcsán Törzsök Erika elmondta, hogy a hazai romapolitika finanszírozási koncepciója nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon, megfelelő összegeket, a megfelelő helyekre irányítsa. Ez a koncepciót a rendszerváltozás óta egyetlen kormány sem változtatta meg.

Törzsök Erika példaként megemlítette, hogy a "romabüdzsé" csupán költségvetési kiadások önkényes csoportosítása, mely elfedi a tényleges elosztási rendszert, azaz soha nem lehet pontos számokat tudni arról, hogy hol, milyen célra mekkora összegeket költöttek el a romák felzárkóztatására. Az előadó kiemelte, hogy a finanszírozásnak ez a módja koncepciótlan, mivel nem különíti el a romák hátrányainak szociális dimenzióit, hiszen nem vet számot azzal, hogy a különböző hátrányokat (lakhatási, munkapiaci, stb.) részben szegénységük, részben a diszkrimináció, részben pedig a kulturális sajátosságok magyarázzák.

Törzsök Erika megemlítette, hogy a romapolitika költségtervezetének stratégiai tervezésének az is gátat szab, hogy az egyes fejezeti előirányzatokkal kapcsolatos döntések megelőzik a "roma célokra" elkülönített összegekkel kapcsolatos, tárcákon belüli döntéseket. Ezek a döntések, összegek, melyeket az egyes minisztériumok biztosítanak és a Cigányügyi Tárcaközi bizottság összesít ráadásul nem számszerűsíthetők a jelenlegi ágazati logika szerint.

A következő előadó Oláh József, a Roma Diplomások Országos Szövetségének elnöke ismertette a "Demokrácia és a romák című tanulmányát. Oláh József előadásában ismertette, hogy a magyarországi romapolitika 15 évvel a rendszerváltozás után még mindig nem volt képes valódi eredményeket felmutatni. Szinte teljesen mindegy, hogy éppen milyen politikai irányultságú kormány van hatalmon, a romák szinte semmilyen előrelépést nem éreznek. A döntési mechanizmusok nem változtak, csupán a jelszavak egy része cserélődött ki négyévente. Oláh József fontosnak tartotta elmondani, hogy most nagyon nagy szükség van arra, hogy valódi összefogás jöjjön létre a hazai romatársadalmon belül, mert csak így képesek képviselni érdekeiket.

Az előadások után Kolompár Orbán megnyitotta a vitát kiemelve, hogy a tanácskozásnak éppen az a lényege, hogy az Országos Cigány Önkormányzat - immár többedik alkalommal - terepet biztosít a civil szervezeteknek, a politikai pártoknak, hogy közösen megbeszéljék a hazai romatársadalom gondját. Kolompár Orbán megemlítette, hogy egyes véleményekkel ellentétben nem a romaügy van válságban, hanem a magyarországi romák jutottak válságos helyzetbe. A hozzászólok mindegyike fontosnak tartotta a rendezvény megtartását, ugyanakkor hiányolták a parlamenti pártok képviselőit, hiszen az MDF-en kívül, amelyet Herényi Károly frakcióvezető képviselt, a pártok nem delegáltak senkit sem.

A tanácskozás végén a jelen levők megállapodtak abban, hogy a tanácskozáson elhangzott összes javaslatot rögzítik és ezt az anyagot eljuttatják a parlamenti pártoknak, az országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek, kérve véleményüket. Mindezek mellett az Országos Cigány Önkormányzat a tanácskozás anyagát egy kérdőívvel egyetemben megküldi a cigány kisebbségi önkormányzatoknak, hiszen fontos a romatársadalom véleménye, milyen irányokat vegyen a hazai romapolitika. A beérkezett véleményeket az OCÖ szakemberek segítségével összesíti, majd egy nagyszabású országos konferenciát szervez, melyre elhívja a magyar politikai elit képviselőit, a gazdasági szféra képviselőit, a civil szervezetek vezetőit, valamint minden a romaügyért tenni akaró közéleti embert.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt