2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tárgyalásra vár Krasznai
2004. 10. 01. 00:00

A vádirat szerint 2002-ben megrontotta gyermekkorú unokahúgát, és megsértette a személyi szabadságát.

Szerdán a védencem önként jelent meg a városi bíróságon - tájékoztatta az Roma Sajtóközpontot Dr. László Borbála, Krasznai József jogi képviselője. Krasznait előzetes letartóztatásba helyezték, az ügyvédje elmondása szerint megfellebbezték a döntést a bíróságnál. A Székesfehérvári Városi Bíróság október 22.-én tárgyalja Krasznai ügyét. A zámolyi romák egykori szószólóját két rendbeli megrontással, tíz rendbeli választási csalással és folytatólagosan elkövetett személyi szabadság megsértésének vétségével vádolta meg a Székesfehérvári Városi Bíróság.

A vádirat szerint 2002-ben megrontotta gyermekkorú unokahúgát, és megsértette a személyi szabadságát, a kisebbségi önkormányzati választások során pedig képviselővé való megválasztása érdekében szavazatokat vásárolt: a vádlott korábban az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselője volt, a Magyarországi Roma Parlamentben (MRP) az alelnöki, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezeténél pedig az elnöki tisztséget töltötte be. Krasznai az első alkalmat kivéve nem jelent meg a bírósági tárgyalásokon, ezért márciusban körözést adtak ki ellene. Májustól nemzetközi elfogatóparancs alapján az Interpol segítségével keresték a Strasbourgba menekült férfit.

A zámolyi roma családok Krasznai József vezetésével 2000. július 23-án Franciaországba indultak, hogy ott politikai menedékjogot kérjenek és, hogy az őket ért sérelmek miatt bepereljék a magyar államot a strausbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon: nagy részük meg is kapta a menedékjogot. Ezt megelőzően a családok Krasznai József csóri otthonába éltek, ahol támadások érték őket: ismeretlen tettesek kővel bedobálták az ablakokat, horogkeresztet festettek a falra, a helyi polgármester pedig nyilvánosan a társadalom élősködőinek nevezte őket. Krasznai azért "vitte haza" a zámolyiakat az Országos Cigány Önkormányzat által bérelt Törpe utcai ingatlanból, mert két férfi megtámadta őket. A tetteseket elfogásuk után szabadon engedte a rendőrség.

A zámolyi romák kálváriája 1997 őszén kezdődött, amikor egy vihar következtében súlyosan megrongálódtak házaik. A települési önkormányzat a helyi kultúrházba költöztette a romákat. Az önkormányzat életveszélyesnek minősítette a volt cselédházat, majd lebontatta az épületet. A kisebbségi ombudsman vizsgálata, majd később a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal vizsgálata is megerősítette: a polgármester törvénysértő módon intézkedett az épületegyüttes megsemmisítéséről.