HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Indulatokat kavart Gyurcsány lovári mondata

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Szeptember 29    Forrás: Index


Ez a cikk archív

"Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa" - mondta miniszterelnöki expozéjában Gyurcsány Ferenc lovári nyelven szerdán délelőtt. A mondat már a beszéd közben is nagy zúgolódást váltott ki, később Farkas Flórián fideszes képviselő kifejezetten kikérte magának a "pr-fogást". Szerinte a Medgyessy-kormány idején szétbombázták az országos cigány érdekképviseletet. Az OCÖ elnöke dísztáviratban készül megköszönni Gyurcsány szavait.

Hirdetmény

Egy lovári nyelvű mondatot foglalt expozéjába Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a parlamentben szerdán, a kormányprogram vitájának kezdetén. "Zhanav ke jekh Ungriko them si: le romengo thaj gazhengo them" (körülbelül: "Egy Magyarország van: cigányok és magyarok közös országa") - mondta Gyurcsány Ferenc, miután szólt arról, kormánya folytatni kívánja elődje esélyteremtési törekvéseit. Elmondta, biztosítani szeretnék a romák közösségbe való beilleszkedését az oktatás, a munka, az egészségügy és a kultúra területén.

Képviselői közbekiabálásra a miniszterelnök-jelölt így folytatta: "Van, aki érti. Van, aki érti, ez mit jelent - ha mással nem, a szívével, képviselő úr; segítek önnek. Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa, és én büszke vagyok erre, képviselő úr."

Magyar Bálint oktatási miniszter később kifogásolta, hogy Gyurcsány felszólalásának ennél a részénél valaki azt kiabálta: "Ez a magyar parlament!"

"Ne nézze le már ennyire a cigányokat"

"A magyarországi romák is magyarok, a miniszterelnök ne nézze már le ennyire a cigányokat" - reagált a Gyurcsány által elmondottakra Farkas Flórián fideszes képviselő. Hozzátette, a miniszterelnöki beszédbe illesztett lovári mondatot puszta pr-fogásnak tartja, miután a Medgyessy-kormány két éve alatt ellehetetlenítették az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) működését. A képviselő kifogásolta a kormány "elcigányosodott cigánypolitikáját", amely szerinte súlyosan sérti a magyarországi romák önbecsülését.

Farkas szavaira adott válaszában Devánszkiné Dr. Molnár Katalin MSZP-s képviselő röviden megvédte a kormányprogramot, melyben szó van a romák speciális képzéséről, elhelyezkedési programokról és a roma kultúra terjesztéséről. Farkas Flórián erre úgy válaszolt: "Ha a cigány munkanélküliségi rátákkal tisztában lennék, én nem beszélnék". Fideszes képviselőtársa, Láyer József hozzátette, "a szürkeállomány pártjának" kormányprogramjában csupán fél oldal jutott a romákra.

Kolompár dísztáviratot ír

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke üdvözlőtáviratban köszöni meg Gyurcsány Ferencnek, hogy cigány nyelven is megszólalt az Országyűlésben, közölte Kende Péter, az OCÖ kommunikációs vezetője.

A magyar Országgyűlésben miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelölt még nem szólalt meg cigányul, közölte az MTI-vel az Országgyűlés sajtóirodája. Cigány szó utoljára 1991. december 29-én hangzott el, amikor Horváth Aladár SZDSZ-es képviselő részt vett a költségvetés vitájában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványát

  • Farkas Flórián nem vette át ORÖ-s mandátumát

  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning RimaszombatbanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt