2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Perel a NEKI a romákat sértő könyv miatt
2004. 09. 22. 00:00

Pert indít a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda az Apáczai Kiadó ellen, annak a romákat sértő Etika című "tankönyve" miatt.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda az esélyegyenlőségi törvény alapján pert kezdeményez a kiadóval szemben, mivel álláspontja szerint az általa forgalmazott tankönyv számos megállapítása sérti a roma kisebbség tagjait, és alkalmas a cigánysággal szemben a társadalomban élő előítéletek erősítésére - áll a szervezet közleményében. A dokumentumban a jogvédők arról is beszámolnak: megdöbbentek azon, hogy a kiadvány kapható a könyvesboltokban.

Szabados Tamás, az Oktatási Minisztérium (OM) politikai államtitkára a parlamentben azt közölte: bár a kiadvány nem tankönyv, de több mint 25 ezer példányban valóban eljutott egyes oktatási intézményekbe, annak ellenére, hogy az OM vizsgálta és sértőnek találta azt a romákra nézve.

Az Apáczai kiadó nem volt hajlandó közölni, mely iskoláknak küldtek a könyvből, és azt sem, mennyi fogyott el a kötetből.

Ugyanakkor a kiadó közleményében kiállt az etika könyv szerzői mellett. A dokumentum szerint a romákkal foglalkozó fejezetből "mindenképpen a jó szándék szól" és "a könyv írója segélykiáltásnak szánja", amivel pedig "szociális érzékenységre tanít". Ugyanakkor a közleményben a kiadó elismeri, hogy a romákat érintő fejezetben vannak "olyan negatív sztereotípiákból fakadó megfogalmazások, melyek negatív irányba vihetik el a romák társadalmi megítélését."

A közlemény azt is állítja, hogy tartalma megegyezik az Országos Oktatási Integrációs Hálózat Észak- Alföldi Régiója irodavezetőjének véleményével.

Nagy Magdolna szerint sem a rossz szándék vezérelte a könyv íróját, azonban tartalmazott negatív megfogalmazásokat. Ezek kijavítására kérte fel a kiadó az irodavezetőt. A lektorálásra egy korábbi munkakapcsolat alapján keresték meg Nagy Magdolnát, aki három évvel ezelőtt egy alsósoknak szánt cigány népismereti tankönyv kéziratát készítette el az Apáczai kiadónak.

Mint arról a Roma Sajtóközpont beszámolt: A cigányok megnevelését célozza az Apáczai kiadó gondozásában megjelent, hetedik-nyolcadik osztályosoknak szóló etika tankönyv. A kiadvány szerint a romák nem mindig tudnak ellenállni a bűnözésnek, és azt rója feladatául a roma szülőknek: ne munkanélküli segélyből akarjanak megélni a társadalom terhére.