2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Ez az orvos nagyon utálja a cigányokat!"
2004. 09. 20. 00:00

Egyelőre csak az úgynevezett betegelégedettség szempontjából vizsgálódnak, ám ha a fegyelmi felelősség kérdése is felmerül, lefolytatják a vizsgálatot.

Lakatos Ildikó a szeptember 8-án történt esetről hétfőn az MTI-nek elmondta: szülési fájdalmai ellenére az orvos magára hagyta, illetve egy "idősebb ápolónőre" bízta. A roma asszony szerint az orvos azt a kijelentést tette az ápolónőnek, hogy "Majd maga fogja összevarrni is!"

A Kunhegyesen élő asszony elmondása szerint két és fél órás vajúdás után egyedül kiment a wc-re, amikor érzett egy tolófájást. "Aztán megláttam a lányom fejét (...) letérdeltem wc elé, ott volt egy fehér ruhadarab, arra raktam a gyereket" - emlékezett vissza. A szülés után visszavittek az ágyra, elláttak, közben ismét előkerült az orvos, és "kiröhögött, hogy hol szültem" - mondta Lakatos Ildikó. "Ez az orvos nagyon utálja a cigányokat!" - vélekedett, hozzátéve: hálapénzt nem tudott adni, és feltehetően ez is hozzájárult a viselkedéséhez.

Zsembeli József, a karcagi kórház igazgatója elmondta: a bejelentést kivizsgálják, az asszonynak felajánlotta a betegjogi képviselő segítségét, ő azonban erre nem tartott igényt.A kórházi vezető hozzátette: egyelőre csak az úgynevezett betegelégedettség szempontjából vizsgálódnak, ám ha a fegyelmi felelősség kérdése is felmerül, lefolytatják a vizsgálatot.

Az MTI kérdésére, hogy egy orvos esetében a cigányokkal szembeni faji előítélet, amennyiben ez magatartásában, illetve kijelentéseiben kifejezésre jut, függetlenül tevékenységének szakmai megítéléstől, már fegyelmi vétség-e? - Zsembeli József azt válaszolta: "ha ez bizonyosodik, akkor a kórház ez ellen munkáltatói szempontból is felléphet".