2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Átírják az előítéletes tankönyvet
2004. 09. 18. 00:00

Nem szerepel a hivatalos tankönyvlistán a cigányságot előítéletesen bemutató, általános iskolásoknak szóló kiadvány. Az Apáczai Csere János Kiadó átdolgozza a nagy felháborodást keltett könyvet.

Az Apáczai Csere János Kiadó az oktatási ombudsman vizsgálatától függetlenül átdolgozza azt a 13-14 éves diákoknak szóló etikai tankönyvet, amelynek egyik fejezete meglehetősen előítéletesen foglalkozik a romákkal. A kiadványban, amelyről lapunk tegnap számolt be, többek között olyan kijelentések szerepelnek, hogy a romák nem mindig tudnak ellenállni a bűnözésnek, és ha egy roma felnőtt munkát kap, "megértéssel fogadja, és használja ki a lehetőséget és dolgozzék, ne pedig a munkanélküli-segélyből akarjon megélni, a társadalom, az adófizetők terhére".


Szegénység és munkanélküliség

Több könyv is az alacsony iskolázottsággal hozta összefüggésbe a romák magas munkanélküliségét, és csak egyben esett szó arról: az elôítéletes gondolkodás is fontos szerepet játszik abban, hogy kiszorultak a romák a munkaerôpiacról. Volt olyan könyv, amelynek szerzôje szerint „a romákat igen nagymértékben sújtó munkanélküliség és szegénység a növekvô bűnözés melegágya”, és akadt példa arra is, amely szerint „a deviáns magatartás sokkal nagyobb mértékben jellemzi a romákat, mint hazánk többi polgárát.”

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) jogásza szerint az emberi méltóságot sértő, kirekesztő kijelentések alkotmányos alapjogokat sértenek. A hatályos esélyegyenlőségi törvény értelmében akár társadalmi szervezet is pert indíthat a kiadó és a szerzők ellen, amely még azzal is végződhet, hogy betilthatják a könyv forgalmazását. A NEKI a per indításának lehetőségét vizsgálja.

A könyv egyik szerzője az a Bánhegyi Ferenc, akinek négy évvel ezelőtt megjelent Ember és társadalom című könyvét, amely szintén az Apáczainál jelent meg, az oktatási tárca kérelmére kivonták az iskolákból. Ez a könyv nem kapta meg a tankönyvminősítést, segédtankönyvként mégis eljutott az iskolákba. "A nevelőtestület, a szülők és a diákok egybehangzó hozzájárulása kell ahhoz, hogy egy kötet segédtankönyvként bekerüljön a tanrendbe - nyilatkozta lapunknak Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman. - Ha tankönyvkiadóm lenne, biztosan nem bíznék meg olyan szerzőt, aki egyszer már csorbította a hírnevemet. A most botrányt kavart kiadvány tavaly előtt jelent meg, a 2003-2004-es tanév hivatalos tankönyvlistáján nem szerepelt a könyv."

A kiadónak vagy a szerzőnek kell kezdeményeznie, hogy bármely könyv rákerülhessen a tankönyvek hivatalos listájára. Mielőtt ez megtörténne, három szakértő egybehangzó véleménye szükséges ahhoz, hogy valóban a listán szerepeljen a mű. A felháborodást keltő kiadványt lektorálták, amit csak az tehet meg, aki lektorként szerepel a hivatalos szakmai névjegyzékben. Az említett kiadvány belső oldalán a "tankönyv" meghatározás van feltüntetve.

Szakemberek állítják: nem ez az egyetlen példa, hogy egy tankönyv a romákat sértő megállapításokat tartalmaz. A 2002-2003-as közoktatási tankönyvjegyzékben szereplő teljes középiskolai történelem- és társadalomismereti tankönyveket, valamint a Kódex Tankönyvcentrumban 2002 őszén árusított, de a tankönyvjegyzékben nem szerepelő azonos korosztálynak készült tankönyvkínálatot vette górcső alá Terestyéni Tamás kutató. Nyolcvan tankönyvből minden negyedikben talált cigányokat érintő szövegrészt, ám - néhányat kivéve - kevéssé járultak hozzá a cigányság kultúrájának, társadalmi helyzetének megismeréséhez. Mindössze hét olyan kiadványt talált, amelyben két-három bekezdést vagy többet szántak a cigányokra.