2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Otromba", cigányozó tankönyv
2004. 09. 16. 00:00

A kötet azt is javasolja, hogy a roma gyerekektől számon kell kérni: "a kapott tankönyvet, tanszert, cipőt, ruhát becsüljék meg.

Az Apáczai Csere János kiadó gondozásában az idén boltokba került, Bánhegyi - Csinger - Harmatos - Olajosné által jegyzett Etika című tankönyv szerint többek között a cigány asszonyok a vásárokon jósoltak a hiszékeny embereknek, a cigányoknak, ha nincs pénzük a megélhetésre, akkor kísérti őket a megélhetési bűnözés, "amelynek többen bizony nem mindig tudnak ellenállni". A tankönyv íróinak véleménye szerint a káros előítéletek mellett a cigányok mentalitásuk miatt szorultak ki a városok, falvak elhanyagolt részeire.

A romák helyzetének jobbításához külön feladatokat jelölnek meg a könyv szerzői az államnak, a roma szülőknek és gyerekeiknek.

Ezek szerint a roma szülők feladata, hogy ha egy roma család lakást vagy hitelt kap, akkor "becsülje meg, éljen és ne visszaéljen vele"; ha egy roma felnőtt munkát kap, akkor "megértéssel fogadja, és használja ki a lehetőséget, és dolgozzék, ne pedig a munkanélküli segélyből akarjon megélni, a társadalom, az adófizetők terhére".

A kötet azt is javasolja, hogy a roma gyerekektől számon kell kérni: "a kapott tankönyvet, tanszert, cipőt, ruhát becsüljék meg; tudatosodjon bennük, hogy csak megalapozott általános iskolai műveltséggel lehetnek megbecsült tagjai annak az országnak, amelyben élnek és dolgoznak."

A Roma Polgárjogi Alapítvány állásfoglalása szerint a morális és jogi elvárások etnicizálása nem szolgálhat a pedagógia alapjául. "Akik ezt a tankönyvet írták, legyenek lélekben cigányok egy kis időre, és döbbenjenek meg saját szavaiktól! Akik pedig világra segítették ezt a torzszülött tankönyvet, azok azonnal hozzák helyre ezt a súlyos tévedésüket!" - áll a dokumentumban.

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a Roma Sajtóközpont információi alapján bejelentette: hivatalos vizsgálatot indít a tankönyv miatt. A biztosnak két évvel ezelőtt már volt egy hasonló esete. Az akkor kifogásolt népismereti tankönyv - melyet kivontak a forgalomból - egyik szerzője azonos a mostanival.

"Remélem ezt a tankönyvet is sikerül messze tartani a tanároktól, diákoktól, szülőktől. Azért vagyok ilyen kategórikus, mert elfogadom, hogy egyszer lehet hibázni, de kétszer és ilyen otromba módon nem." - közölte Aáry-Tamás Lajos.

Esztegályos Zsolt az Apáczai könyvkiadó egyik tulajdonosa a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: amennyiben a kifogásolt részek sértőek, készek ezt a fejezetet átdolgozni, vagy kivenni a könyvből.