2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tovább gyűrűzik a lajosmizsei árverezési botrány
2004. 09. 09. 00:00

Eddig három lajosmizsei család képviseletében kezdeményezett egyeztető párbeszédet az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) jogásza a települési önkormányzattal.

Ahogy arról a sajtó korábban beszámolt: Lajosmizsén zömmel árun alul árverezik zömmel eladósodott romák házait. A vevő mindig ugyanaz az ember. Nyáron az OCÖ közbenjárásával sikerült megakadályozni egy család kilakoltatását.

A lajosmizseiek azt állítják: több éve rendszeresen a végrehajtás alatt álló házak értékét az önkormányzat becslője néhány százezer forintban állapítja meg, aztán az ingatlanokat elárverezik a mindig egyedüli vevőjelöltnek. A licitáló három-négyszázezer forintért vásárolja meg az eladósodott szegények házait, és néhány hónap múlva 8-11-szeres haszonnal adja el azokat. A családok azt sem értik, hogy az értékbecslő hogyan állíthatta többek között az egyik család pincés, padlásos, három szobás kőházáról, hogy az egy egyszintes, kétszobás vályog. Az érintett család azt mondja: sosem járt náluk az értékbecslő.

Az OCÖ elnöke Kolompár Orbán korábban vizsgálatot kért a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnökénél a kérdéses folyamatot elindító, szakszerűtlen értékbecslés miatt. Dr. Újszászi András, a lajosmizsei családok ügyvédje a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a mostani egyeztető beszélgetésen kiderül, hogy az árverezésre kiírt házak értékét felbecslő önkormányzati munkatársnak nincs semmilyen végzettsége, ami alapján szakszerűen járhatott volna el. A csupán önkormányzati megbízás alapján az adó- és értékbizonyítványokat készítő munkatárs többször is "feltételezte" hogy egy-egy ingatlan vajon hogyan is nézhet ki belülről, illetve "bemondásra" töltötte ki a hivatalos okiratokat, amelyekről hiányzik mind a becslő, mind pedig a háztulajdonosok aláírása.

Tengölics Judit, a lajosmizsei önkormányzat adó- és pénzügyi irodájának vezetője a történtekről most nem kívánt nyilatkozni. Korábban azonban azt állította: az önkormányzat munkatársa mindig személyesen győződik meg az árverezések előtt álló házak állapotáról, az önkormányzat nem követett el törvénytelenséget.