2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyugdíj kiegészítés helyett roma kárpótlási pénz
2004. 09. 07. 00:00

Nyugdíj kiegészítést vártak, de roma kárpótlási pénzt kaptak Veszprém megyei nem roma idős emberek.

A csalók a hitelesítésről és arról is gondoskodtak, hogy az érkező pénzeknek számlát nyissanak. A nyugdíjasok a fejenkénti egymillió-háromszázezer forintból százezret kaptak, a többit ügyintézési díjként és ügyvédi költségként a szélhámosok zsebre tették.

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrhadnagya, Váradi Piroska a Roma Sajtóközpontnak elmondta: eddig hét embert gyanúsítanak okirathamisítással és csalással. A csalók úgy jutottak a kárpótlási pénzhez, hogy állami nyugdíj kiegészítést ígérve felkerestek otthonukban olyan idős embereket, akik nem romák és nem is hurcolták meg őket a vészkorszakban.

A szélhámosok a Mazsöktől postai úton kértek igénylőlapokat, amelyeket aztán üresen aláírattattak, majd kitöltötték, hitelesítették és visszajuttatták az alapítványhoz. A hamisítók arról is gondoskodtak, hogy az érkező pénznek minden egyes nyugdíjas nevére számlát nyissanak a bankban. A csalók segédkeztek a pénz felvételénél is, elkísérve az öregeket. Az embereknek arra a kérdésére, hogy a számlákra érkező, fejenkénti egymillió-háromszázezer forintból miért csak százezret adnak, az volt a válasz: a többi, egymillió-kétszázezer forint az ügyintézési és ügyvédi hitelesítési díj.

A hét csaló összesen tizenhárommillió forintot szedett így össze - vonta meg a mérleget a rendőrfőhadnagy, aki nem tudja elképzelni, hogy ezek után hogyan lehetne kárpótolni a valódi áldozatokat. A Mazsök nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Ahogyan arról korábban a Roma Sajtóközpont beszámolt, Zala megyében is vizsgálódnak a rendőrök a roma kárpótlási pénzekkel kapcsolatban. Ott két polgármestert, kisebbségi önkormányzati vezetőket és ügyvédeket is vádolnak csalással.