2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Búcsúfia: kápolnát szenteltek
2004. 09. 07. 00:00

A hagyományos cigánybúcsúra a szokottnál nagyobb tömeget vártak, hiszen rekordidő, mindössze 36 nap alatt felépült az adományokból a Magyarországi Cigányság Zarándok kápolnája.

Szombaton még azon morgolódtak a búcsúra érkező árusok, hogy a vártnál kevesebb az érdeklődő. Aztán vasárnapra már kiderült a kedvük. A domboldal úgy festett, mint egy bevásárlóközpont parkolója a karácsonyi vásár kellős közepén. A Mercedesek, Audik, VW-k, Ladák között egy óriási, amerikai rendszámú hófehér Cadillac állt. A buszok felirataiból ítélve nemcsak az országhatárokon belülről, hanem Szlovákiából, Szerbia-Montenegróból is jöttek a romák és nem romák a csatkai búcsúra. Olyan sokan merítettek a híres szentkúti forrás vizéből, hogy egy időre el is apadt a víz, nem kis riadalmat keltve.

A kegytárgyárusoknál méter magas, karvastagságnyi gyertyák 12-15 ezerért, árammal működő, a diszkók fényeffektjeihez hasonlóan csillogó, Jézust ábrázoló képek, szobrok, könyvek. Sokan már a hetvenes évektől járnak árulni a csatkai búcsúba. Most olyan is akad, aki már hetekkel ezelőtt lefoglalta a legjobb - a kápolnához legközelebb eső - helyet.

A várható nagy bevétel reményében fizetik a nem kevés helypénzt, tízezres nagyságrendben. S nemcsak kegytárgyak kaphatók, hanem minden: szőnyeg, függöny, lábas, fazék, gyerekjáték, sokféle édesség. A csomagolt portékák címkéjén már az uniós regulának megfelelően az E-s összetevőket is fellelhetjük.

A sátraknál szól a zene, a Pesti Fiú hangja túlszárnyalja a konkurenciát. Gyros, sült kolbász és pecsenyeillat, no meg bográcsban rotyogó gulyás... Éhen nem marad senki, az árakat ne firtassuk. A búcsúra érkező romák elegánsak, a fiatal hölgyek közül sokan estélyiben pompáznak, a néhány éves kisfiúkon is mellényes öltöny. És arany minden mennyiségben. Karkötők, láncok, fülbevalók - soha nem látott nagyságban és szélességben.

Vasárnap délelőtt Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált szentmisét óriási tömeg előtt a szabadtéri oltárnál, majd megszentelte az új kápolnát. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Pulay Gyula, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára az eseményt méltató beszédek után együtt helyezte el a II. János Pál pápa által megszentelt keresztet az új kápolnában.