2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rossz a helyzet Hajdúböszörményben
2004. 09. 03. 00:00

Csak romák betegedtek meg a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben járványos májgyulladásban. A Hepatitis A vírussal fertőzöttek kétharmada gyerek.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben - ahogyan a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt - Hepatitisz A vírussal fertőződött meg a falu szélén lévő cigánytelepen élő romák egy része. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tisztifőorvosa elmondta: tavasszal is előfordult a telepen fertőző májgyulladás. Jelenleg harmincnégy Hepatitisz A vírussal fertőzött van, kétharmaduk gyermek.

A tisztifőorvos szerint főleg a rossz higiénés viszonyok okolhatók a betegség kialakulásáért. A telepen a legtöbb roma család az ivóvizet több száz méterről hordja, és az egy, másfél szobás, komfort nélküli, düledező lakások udvarán mindössze egy árnyékszék van, amelyet több család használ.

Kathiné Juhász Ildikó polgármester nem lát egyelőre olyan megoldást, amivel végleg megoldódna a cigánytelep sorsa. 2002-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól elnyert pályázatból a cigány telepen rágcsálóirtást végeztek, és az udvari WC-ket kitisztították. Most az önkormányzat elkezdte a cigánytelep közművesítését, és a lakások udvaráról elhordatják a szemetet.

A tisztifőorvos a Roma Sajtóközpontnak úgy fogalmazott: szerencse a szerencsétlenségben, hogy a betegség a cigánytelepen maradt. Ezt azzal magyarázta, hogy a gyermekek a szünidő miatt nem érintkeztek társaikkal. Ugyanakkor csak azokban az óvodákban és iskolákban adták be a gyermekeknek a védőoltást, ahová járnak. Ez négy iskolát, egy óvodát és egy óvoda-iskolát jelent.