HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Rossz a helyzet Hajdúböszörményben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Szeptember 03    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Csak romák betegedtek meg a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben járványos májgyulladásban. A Hepatitis A vírussal fertőzöttek kétharmada gyerek. A kicsik csak azokban az óvodákban és iskolákban kaptak védőoltást, ahová járnak.

Hirdetmény

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben - ahogyan a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt - Hepatitisz A vírussal fertőződött meg a falu szélén lévő cigánytelepen élő romák egy része. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tisztifőorvosa elmondta: tavasszal is előfordult a telepen fertőző májgyulladás. Jelenleg harmincnégy Hepatitisz A vírussal fertőzött van, kétharmaduk gyermek.

A tisztifőorvos szerint főleg a rossz higiénés viszonyok okolhatók a betegség kialakulásáért. A telepen a legtöbb roma család az ivóvizet több száz méterről hordja, és az egy, másfél szobás, komfort nélküli, düledező lakások udvarán mindössze egy árnyékszék van, amelyet több család használ.

Kathiné Juhász Ildikó polgármester nem lát egyelőre olyan megoldást, amivel végleg megoldódna a cigánytelep sorsa. 2002-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól elnyert pályázatból a cigány telepen rágcsálóirtást végeztek, és az udvari WC-ket kitisztították. Most az önkormányzat elkezdte a cigánytelep közművesítését, és a lakások udvaráról elhordatják a szemetet.

A tisztifőorvos a Roma Sajtóközpontnak úgy fogalmazott: szerencse a szerencsétlenségben, hogy a betegség a cigánytelepen maradt. Ezt azzal magyarázta, hogy a gyermekek a szünidő miatt nem érintkeztek társaikkal. Ugyanakkor csak azokban az óvodákban és iskolákban adták be a gyermekeknek a védőoltást, ahová járnak. Ez négy iskolát, egy óvodát és egy óvoda-iskolát jelent.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Felgyújtották a kárpátaljai romák imaházát és óvodáját is

  • 2-4 évet kaptak Olaszországban, akik felgyújtották cigányok táborát

  • Már nem igazgató a gyermekbántalmazással vádolt angyalföldi iskolavezető

  • Az ORÖ kiállását várja a rendőri intézkedés után meghalt férfi ügyében Setét Jenő

  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt