HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma önkormányzati elnök is vádlott a kárpótlási ügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Augusztus 26    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Zala megyében tavasszal zárult le a nyomozás a második világháborús roma kárpótlások ügyében, az ügyészség tizenhárom személyt vádol csalással. Az ország számos megyéjében folyik a nyomozás a több milliárdos csalássorozat miatt.

Hirdetmény

Tizenhárom vádlottja van annak a csalássorozatnak, amelyben roma kisebbségi képviselők, valamint települési polgármesterek is érintettek, értesült az MTI a Zala megyei ügyészség szóvivőjétől. Kövesi Vilmos, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége korábbi alelnöke az Indexnek elmondta: bár volt ellene is rendőrségi viszgálat, az ügyszség már határozatban közölte vele, hogy megszünteti a vizsgálatot. Kövesi közlése szerint a vádlottak között van viszont az általa vezetett önkormányzat egyik képviselője és a Vas megyei szervezetek egyik elnöke.

A vádlottak az Osztrák Megbékélési Alap és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány közötti megállapodásban rögzített feltételekkel éltek vissza.

A Wolfgang Schüssel kancellár által vezetett Osztrák Megbékélési Alapot az 1944 és 1945-ben Magyarországról és még öt országból a Bécs környéki koncentrációs táborokba vagy ausztriai kényszermunkára hurcoltak kárpótlására hozták létre.

Tízezerrel több kérelem

Az alapítvány tavaly 2,5 milliárd forintnyi jóvátételt fizetett ki magyarországi zsidó és roma túlélőknek. Az utalások azonban 2003 végén lelassultak, amikor kiderült, hogy az eredeti, 2002 novemberi határidőn túl, kifejezetten a cigányság számára meghosszabbított jelentkezési időben igénylési boom alakult ki.

Az érintetteknek ugyan dokumentumokkal kellett igazolniuk, hogy valóban megaláztatás érte őket, ezek hiányában azonban az alapítvány két tanú nyilatkozatát is elfogadta, a visszaélők ezt a kiskaput használták ki.

A történeti kutatások és különféle aránykalkulációk alapján Magyarországon legfeljebb kétezerre tették a deportálások cigányszármazású túlélőinek számát, de 2003 decemberére a hirtelen megindult igénylésözön ezt tízezerrel meghaladta

Az ügyet az robbantotta ki, hogy az egyik megkörnyékezett nem vállalta a csalást, és bejelentést tett a rendőrségen. Hasonló ügyben az ország több megyéjében, Fejér, Győr-Sopron, Zala és Veszprém megyében, valamint Szombathelyen és Nagyatádon is folyik nyomozás. A zalai kárpótlási csalás ügyében ősszel kezdődik a bírósági tárgyalás, és a jövő év elején várható ítélet.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt