2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb kilenc Hepatitisz A vírussal fertőzött Hajdúböszörményben
2004. 08. 10. 00:00

Újabb Hepatitisz A vírussal fertőzött betegeket regisztrált az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Hajdúböszörményben.

A halmozottan hátrányos helyzetű családok lakásait eddig két alkalommal fertőtlenítették folyamatos és záró fertőtlenítést alkalmazva. Dr. Juhász György városi főorvos szerint a betegség terjedésében nagy szerepe van annak, hogy az érintett hátrányos helyzetű családok kis alapterületű önkormányzati lakásaiban nincs vezetékes ivóvíz és az utca végi közkifolyóból hordják a vizet, így nem tudják betartani a higiénés szabályokat a kellő módon és mértékben. Elmondta, hogy egy-egy udvaron lévő "pottyantós budit" akár több család is használ, ami szintén forrása lehet a fertőzésnek. A huszonhárom fertőzött közül tizenhárom nő és tíz férfi. Minden beteg harminc év alatti, 50%-uk gyermek.

Dr. Juhász György főorvos elmondta, hogy eddig közel ötszáz ember kapott Hajdúböszörményben passzív védőoltást (gamma globulint). Még augusztus hónapban elvégzik az aktív immunizálást az összes olyan óvodában, ahova a hátrányos helyzetű gyermekek is járnak. Szeptemberben az általános iskolában folytatják a vakcinák beadását, hogy a gyermekek immunrendszere megerősödjön és ne kaphassák meg a betegséget.

Kathiné Juhász Ildikó polgármester nem lát egyelőre olyan megoldást, amivel végleg megoldódna a cigánytelep sorsa. 2002-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól elnyert pályázatból a cigány telepen rágcsálóirtást végeztek és az udvari WC-ket kitisztították. Ezen kívül ingyen szállítják el a cigánytelep szemetét és szemetes zsákokat is kapnak a telepiek. A polgármester asszony úgy fogalmazott, hogy hiába vannak ezek a tisztasági akciók, a romák nagy része az utcai közkifolyónál lötybötöli ki a koszos ruháit, tehát ott mosnak, ott tisztálkodnak, "nem arra használják a kutat amire való".

A pályázati pénzből azért nem vezették be a lakásokba az ivóvizet, mert az épületek állapota olyan rossz, hogy ez lehetetlen. Az udvarra pedig azért nem, mert a romák nem tudnák kifizetni a vízdíjat. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy újabb pályázatot nyújtanak be a telep lakásainak felújítására. Talán sor kerülhet az ivóvíz bevezetésére, ha nem is a lakásokba, de legalább az udvarra.