2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hepatitisz A fertőzések Hajdúböszörményben
2004. 07. 31. 00:00

Eddig tizenöt hepatitisz A vírussal fertőzött beteget regisztrált az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Hajdúböszörményben.

Főként hátrányos helyzetű családokban fertőződtek meg Hepatitisz A vírussal a Hajdú - Bihar megyei településen. Az ÁNTSZ tisztifőorvosa Balogh Éva a Roma Sajtóközpontnak elmondta, eddig tizenöt betegeket regisztráltak fertőző májgyulladással a településen. Idén kora tavasszal már tizenkilencen fertőződtek meg evvel a vírussal. A betegek mindegyike hátrányos helyzetű, rossz lakáskörülmények között élő ember, akiknek nincs tisztított, vezetékes ivóvizük a kis alapterületű lakásaikban.

- Vízöblítéses illemhelyük sincs, jó esetben egy alig álló árnyékszék van a családok udvarán - állítja Balogh Éva. Az ÁNTSZ folyamatos és záró fertőtlenítést végez a betegek lakásában, és a környezetükben élők védőoltást kaptak. A tisztiorvos szerint nagy szükség lenne arra, hogy az önkormányzat hozzájáruljon a lakások komfortfokozatának emeléséhez, ezáltal megakadályozható lenne a betegség kialakulása, terjedése.

A Hajdúböszörményi Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője, Balogh Gyöngyi elmondta: a májgyulladásban megbetegedett emberek nagy részét a települési önkormányzat által épített szociális lakásokban élő romák közül diagnosztizálták.

Véleménye szerint nagy szerepe van annak, hogy esetenként egy-másfél szobás lakásban tíz-tizenöt ember is lakik. A vizet is az utca végéről hordják. A képviselő asszony nem tud arról, hogy a települési önkormányzat megpróbálná orvosolni a hátrányos helyzetű településrész ivóvízellátását.