2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tovább folynak a vizsgálatok az intézkedés közben elhunyt fiatalember ügyében
2004. 07. 30. 00:00

További orvos-szakértői, nyom-, és vegyi vizsgálatokra van szükség a vasárnap rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember halálának tisztázása érdekében.

A vasárnap elhunyt J. Richárd édesanyja által felkért ügyvéddel szerdán délelőtt ismertették az első orvos-szakértői vizsgálat tartalmát; a végleges jegyzőkönyv még nem készült el. Urbán József a Roma Sajtóközpontnak elmondta: további vegyi-, orvos-, és nyom-szakértői vizsgálatokra van szükség.

A BRFK korábbi, előzetes orvos-szakértői véleménye szerint a szívbetegsége mellett a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés, és a leszorítással járó mozgáskorlátozottság is hozzájárult a fiatalember halálához.

- Ha ilyen komoly problémája volt a fiatalembernek, nehezen tudom elképzelni, hogy az üldözés alatt, miközben futott, dulakodott, többször kiszabadult, és folyamatos stressz alatt állt, nem esik össze már korábban, és csak a rendőri intézkedés végén hal bele betegségébe - nyilatkozta Urbán József. Korábban a RSK úgy értesült: J. Richárdnál idegen testet találtak a sérült gégéjében, emellett agyvizenyőt, agyi ödémát, és agyi beékelődést is megállapítottak.

Erre reagálva a vizsgálatot végző orvost azt mondta: még mindig vizsgálják az elhunyt fiatalember holttestét. Pontos diagnózist legkésőbb hétfőre ígért az orvosszakértői vizsgálatot végző rendőrorvos alezredes. Az ismeretlen eredetű szívtágulattal járó szívbetegség mellett többek között arra is keresik a választ, mikor, mitől sérült meg a férfi gégéje, illetve hogyan került homok légcsövébe, vagy miért találtak mintegy két deciliternyi vízzel többet az agyában.

Az RSK-nak nyilatkozó, a boncolást végző rendőrorvos alezredes azt mondta: önálló, halált okozó sérülést nem talált, azonban azt már valószínűnek tartja, hogy a fiatalember szemén lévő véraláfutás ütéstől származik.

A fiatalember családja állítja: J. Richárd nem volt szívbeteg. A Népszava információi szerint a fiú egykori gyermekorvosa tanúsítja: a fiatalembernek sose volt füllel észlelhető szívbántalma. Vizsgálatot indított a kisebbségi ombudsman is. Kaltenbach Jenő kijelentette: a vizsgálatot vizsgálják. Hozzátette: akkor is eljárhatnak, ha nem áll fenn alkotmányos visszásság, de annak fenyegethet veszélye. Elfogultságtól mentes, objektív vizsgálatnak kell tisztáznia a történteket.

Sajtóértesülések szerint eljárás indul a testvér ellen, aki feltartotta menekülés közben a J. Richárdot üldöző rendőrt. Hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt tett az intézkedő, és azóta állásából felfüggesztett rendőr feljelentést.

Az RSK-nak korábban nyilatkozó szemtanú, Farkas István szerdán azt állította szerkesztőségünk megkeresésére, hogy azt a helyet, ahol Richárd meghalt a délelőtt folyamán valaki öt-hét centiméter mélyen és másfél-két méter szélességben "felszántotta", mára csak a kedd esti virrasztás gyertyáinak nyoma látszik.