2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elmarasztalták Magyarországot egy roma őrízetes bántalmazása miatt
2004. 07. 21. 00:00

A felperes férfit, egy roma származású magyar állampolgárt, akit szénutalványok lopásával gyanúsítottak, 1995. augusztus 9-én vették őrizetbe Orosházán.

A felperes férfit, egy roma származású magyar állampolgárt, akit szénutalványok lopásával gyanúsítottak, 1995. augusztus 9-én vették őrizetbe Orosházán. Tanúvallomása szerint kihallgatása során több alkalommal arcán és bal fülén megütötte egy rendőr. Négy tanú erősítette meg, hogy "vörös és feldagadt" arccal látták őt a rendőrkapitányságon.

"A felperesnek elrepedt a bal dobhártyája" - állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága, hangsúlyozva, hogy egy igazságügyi orvosszakértő szerint az ilyen jellegű sérülések leggyakoribb kiváltó oka az arcra mért pofon - írta az MTI.

Az európai bírák, rámutatva, hogy a magyar kormány "nem állapította meg kielégítő módon, hogy az érdekelt sérüléseinek kiváltó oka nem az őrizetben elszenvedett bánásmód", elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Egyezménye (a bántalmazást és az embertelen bánásmódot tiltó) 3. cikkének megsértése miatt.