2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MÉRCE az előrelépéshez
2004. 07. 14. 00:00

A Magyar Évtized Roma Civil Egyesületei (MÉRCE) nevű szerveződés idén márciusban alakult meg Budapesten.

A Magyar Évtized Roma Civil Egyesületei (MÉRCE) nevű szerveződés idén márciusban alakult meg Budapesten. Ezen a fővárosi fórumon fogalmazódott meg az a jogos igény, mely szerint a Roma Integráció Évtizede elnevezésű nemzetközi program sikeréhez a hazai cigányság is járuljon hozzá szakmai javaslataival. Ennek érdekében valamennyi megyében úgynevezett MÉRCE fórumokon adnak egymásnak találkozót az érintettek, tehát a roma szerveződések, kisebbségi önkormányzatok vezetői és képviselői.

Tegnap Szekszárd, az Esélyek Háza adott otthont egy ilyen rendezvénynek, melyen Vámosi Gyula tartott tájékoztatót. Az esélyegyenlőségi kormányhivatal civil koordinátora elmondta: az elmúlt tíz esztendőben rengeteg - de még mindig nem elegendő - pénz segítette a cigányság felemelkedését. Ám elég elmenni egy hazai roma telepre, és máris elénk tárul a tennivalók sokasága. Tavaly júniusban a Világbank és a Soros Alapítvány éppen ezért hirdette meg - nyolc európai ország miniszterelnökének csatlakozása mellett - a Roma

Integráció Évtizede programot. Ennek prioritásai: a lakhatás, az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás. Kezdésként létrejött egy roma civil delegáció, a tíz fős testület előkészítette a hazai MÉRCE fórumokat, a program minél szélesebb bázisának megteremtése érdekében.

A feladat egyáltalán nem könnyű, tekintettel például a civil önszerveződések gyengeségére. Vámosi Gyula szerint ráadásul a romák között meglehetősen nagy a megosztottság, a széthúzás, következményeként annak, hogy ez a réteg mindennapi gondokkal küszködik. Ezért van jelentősége annak, hogy a MÉRCE fórumok, elkerülve az elszeparálódást, nem kizárólag a cigány önkormányzatokra alapoznak: az összefogás jegyében állandó szereplők ezeken a rendezvényeken a megyei önkormányzatok is, tegnap a találkozót a megyei közgyűlés alelnöke, Pogátsa Alajos nyitotta meg.