2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közös buszt nehéz megosztani
2004. 07. 14. 00:00

Megelégelte mellőzöttségét az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat, hiszen hónapok óta nem jutnak hozzá ahhoz a kisbuszhoz, amely civil szervezetként őket is megilletné

Megelégelte mellőzöttségét az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat, hiszen, mint azt elnökük, Károlyi Sándor elmondta: hónapok óta nem jutnak hozzá ahhoz a kisbuszhoz, amely civil szervezetként őket is megilletné. Két esztendővel ezelőtt kapott ugyanis a csanádi mikrotérség egy személyszállító járművet, amelyre hat Maros-menti település - ezen belül az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat is - közösen pályázott.

- Rendre elutasítják használati kérelmünket, idén még egyszer sem kaptuk meg a buszt, pedig több rendezvényünkhöz is igénybe szerettük volna venni - fogalmazott Károlyi Sándor. - Most egy egészségügyi, nőgyógyászati szűrővizsgálatot szerveztünk az apátfalvi roma asszonyoknak, amelyet Makón végeznének el. Ehhez igényeltük legutóbb a buszt, de most is elutasító választ kaptunk a csanádpalotai diszpécsertől. Mivel közösen pályáztunk, úgy érezzük, mi is jogosultak vagyunk a jármű használatára.

Megtudtuk: Csongrád megyében a csanádi mellett csak a mórahalmi mikrorégió nyert ilyen járművet. A pályázat feltétele volt, hogy a cigányság javára is üzemeltethessék a buszt, és a hat település, Magyarcsanád, Apátfalva, Kövegy, Nagylak, Csanádpalota és Királyhegyes közül jelentős cigányságot Apátfalva jegyezhet. A busz telephelyének egyébként Csanádpalotát jelölték meg, a jármű beosztását is a település vállalta.

- Semmilyen megkülönböztetés sem engedhető meg a busz beosztásával kapcsolatban, ezért utánanézek a sorolásnál történteknek, és ha lehet, a kisebbségi önkormányzat számára elérhetővé tesszük a járművet - fogalmazott az esettel kapcsolatban Perneki László, Csanádpalota polgármestere.

A község vezetőjétől megtudtuk: az utóbbi két évben semmiféle panasz nem fordult elő a jármű kölcsönvételével kapcsolatban, hiszen az a hat kis település intézményeinek igényét kielégíti. A cigány kisebbségi önkormányzat, mint fogalmazott, nyilván szervezési nehézségek miatt szorult háttérbe. Az elosztásért felelős iskolaigazgatót többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült megkérdeznünk.

A kisbusz az utóbbi két évben egyébként elsősorban az iskolák tanulóit vitte kirándulásokra, Romániában és a Vajdaságban is jártak tanulócsoportok.

Természetesen civil szervezetek is igénybe vették a járművet: az iskolai zenekar mellett sportolócsapatok, sőt nyugdíjasok is használták.