2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megalakult a romaügyi tanács
2004. 07. 02. 00:00

Kilenc taggal a minap megalakult a Békés Megyei Romaügyi Tanács. A tagok - akiknek a megbízatása öt évre szól - a tanács elnökének Dógi Jánost választották.

Az alakuló ülésen elhangzott, hogy hazánk európai uniós tagságával új lehetőségek nyíltak a társadalmi esélyegyenlőtlenségek felszámolására. A megyénkben élő romák felelős vezetői, valamint az MSZP és SZDSZ alkotta koalíció közös elhatározással érdemi, konkrét lépéseket tartalmazó Európa Tervet dolgozott ki a romák felzárkóztatására. Nem szociális programot, hanem hoszszú távú, valódi válaszokat kívánnak adni a Békésben felmerülő kérdésekre és gondokra.

A kilenctagú romaügyi tanács létrehozására néhány héttel ezelőtt Varga Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke tett javaslatot. Öt tagot a megyei romaszervezetek, négy tagot Varga Zoltán delegálhatott a testületbe. A romaszervezetek Dógi Jánost, Surman Lászlót, Rádainé Rácz Rózát, Ficz Gyulát és Bacsó Imrét jelölték, míg a megyei közgyűlés elnökének felkérése alapján Erostyák Zoltán, dr. Pelcsinszki Boleszláv, Skrován Lászlóné és Tóth Károly vállal szerepet a tanácsban.

Egy tavasszal született kormányhatározat alapján modelljelleggel hamarosan Békésen Kistérségi Roma Szellemi Forrásközpontot hívnak életre. Emellett a megyei romaügyi tanács mintájára fokozatosan kiépül ennek a szervezetnek a kistérségi változata is. A célok között szerepel, hogy a megyei, a térségi és a települési fejlesztési tervekben megjelenjenek a roma integráció szempontjai, hogy könnyítsék a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaihoz történő roma kapcsolódásokat.

A békéscsabai alakuló ülésen elhangzott, hogy a testület augusztus 7-ei tanácskozásának várhatóan vendége lesz Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter, de terveik között szerepel az is, hogy ülésükre meghívják Kiss Péter kancelláriaminisztert.