HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák Európában és nálunk

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Június 29    Forrás: Tolnai Népújság


Ez a cikk archív

Előítéletek mindenhol léteznek, még a "legeurópaibb" országokban is. A hátrányos megkülönböztetés - bár nem intézményes szinten - leggyakrabban a romákat sújtja. Hazánkban a romaügy része a társadalmi párbeszédnek.

Hirdetmény

Nagy tévedés lenne azt hinni, hogy az "európai stílusú" EU-ban teljesen ismeretlen a romákkal szembeni előítélet. A brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Iroda (ERIO) nemrég nem látott más megoldást, mint egy kampány megindítását két angol lap ellen.

- Ezek az újságok azt állították, hogy másfél millió roma fogja "megtámadni" Angliát - közölte az ERIO vezetője, Kóczé Angéla, aki a hét végén Szekszárdon, az esélyegyenlőségi konferencián tartott előadást. - Az egyik címoldalon kopasz, hiányos fogazatú, gyermekét tartó roma férfi szájába adták a következő mondatot: ide akarunk jönni és ki akarjuk használni a szociális ellátást. Ez olyan fajta politikai hisztéria, amit nem lehet tűrni. Sajnos, úgy tűnik: a cigányellenes előítélet még mindig összekötő kapocs az EU-ban is. Ez a tény persze nem vigasztalhat bennünket, magyarokat.

Az idevágó hazai állapotokról Szuhay Péter adott szemléletes képet. A Néprajzi Múzeum nemrég Szekszárdon járt gyűjteményvezetője két évtizede kutatja a magyarországi cigányság mindennapjait.

- Általánosan fogalmazva nagyon rossz kép él az emberekben a romákról. Ez a kép tele van több évszázada halmozódó, részben szocializált, részben nevelt balhiedelmekkel, előítéletekkel és intoleranciával. Azért bizonyos szinteken érzékelhető változás is: amíg a rendszerváltás idejéig nem igazán volt tárgya a társadalmi párbeszédnek a romák sorsa, addig ma ez maximálisan része a diskurzusnak. Ez egyszerre jó és rossz. Azért rossz, mert egyre inkább azt kell látnunk: olyan mértékben tematizáltuk a cigányügyet, hogy mindennek van cigány változata. Ha a roma diákok szegénységükből adódóan nem bírják a versenyt a tanulásban, akkor megítélésem szerint ne cigány, hanem hátrányos mivoltuk miatt kapjanak anyagi segítséget. Tehát ami a kilencvenes évek végén nagyon haladó gondolkodás volt, az ma nem biztos, hogy ugyanúgy előremutató.


________________________________________________

Fáziskésésben

Szuhay Péter meglátása szerint a roma társadalom oktatással kapcsolatos fenntartása hasonlít ahhoz a bizalmatlansághoz, melyet a magyar paraszti társadalom táplált az iskolával szemben még fél évszázaddal ezelőtt is. A cigányok halottvirrasztása mintegy felmutatja az ötven évvel ezelőtti paraszti temetés rítusrendszerét. Egy mai roma esküvő pedig lemásolja az öt évtizeddel ezelőtti paraszti kézfogót - ez utóbbi pedig a kétszáz évvel korábbi arisztokrata nászt utánozta.

________________________________________________Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt