2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák Európában és nálunk
2004. 06. 29. 00:00

A hátrányos megkülönböztetés - bár nem intézményes szinten - leggyakrabban a romákat sújtja. Hazánkban a romaügy része a társadalmi párbeszédnek.

Nagy tévedés lenne azt hinni, hogy az "európai stílusú" EU-ban teljesen ismeretlen a romákkal szembeni előítélet. A brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Iroda (ERIO) nemrég nem látott más megoldást, mint egy kampány megindítását két angol lap ellen.

- Ezek az újságok azt állították, hogy másfél millió roma fogja "megtámadni" Angliát - közölte az ERIO vezetője, Kóczé Angéla, aki a hét végén Szekszárdon, az esélyegyenlőségi konferencián tartott előadást. - Az egyik címoldalon kopasz, hiányos fogazatú, gyermekét tartó roma férfi szájába adták a következő mondatot: ide akarunk jönni és ki akarjuk használni a szociális ellátást. Ez olyan fajta politikai hisztéria, amit nem lehet tűrni. Sajnos, úgy tűnik: a cigányellenes előítélet még mindig összekötő kapocs az EU-ban is. Ez a tény persze nem vigasztalhat bennünket, magyarokat.

Az idevágó hazai állapotokról Szuhay Péter adott szemléletes képet. A Néprajzi Múzeum nemrég Szekszárdon járt gyűjteményvezetője két évtizede kutatja a magyarországi cigányság mindennapjait.

- Általánosan fogalmazva nagyon rossz kép él az emberekben a romákról. Ez a kép tele van több évszázada halmozódó, részben szocializált, részben nevelt balhiedelmekkel, előítéletekkel és intoleranciával. Azért bizonyos szinteken érzékelhető változás is: amíg a rendszerváltás idejéig nem igazán volt tárgya a társadalmi párbeszédnek a romák sorsa, addig ma ez maximálisan része a diskurzusnak. Ez egyszerre jó és rossz. Azért rossz, mert egyre inkább azt kell látnunk: olyan mértékben tematizáltuk a cigányügyet, hogy mindennek van cigány változata. Ha a roma diákok szegénységükből adódóan nem bírják a versenyt a tanulásban, akkor megítélésem szerint ne cigány, hanem hátrányos mivoltuk miatt kapjanak anyagi segítséget. Tehát ami a kilencvenes évek végén nagyon haladó gondolkodás volt, az ma nem biztos, hogy ugyanúgy előremutató.


________________________________________________

Fáziskésésben

Szuhay Péter meglátása szerint a roma társadalom oktatással kapcsolatos fenntartása hasonlít ahhoz a bizalmatlansághoz, melyet a magyar paraszti társadalom táplált az iskolával szemben még fél évszázaddal ezelőtt is. A cigányok halottvirrasztása mintegy felmutatja az ötven évvel ezelőtti paraszti temetés rítusrendszerét. Egy mai roma esküvő pedig lemásolja az öt évtizeddel ezelőtti paraszti kézfogót - ez utóbbi pedig a kétszáz évvel korábbi arisztokrata nászt utánozta.

________________________________________________