2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egy szlovák képviselő Afganisztánba küldené a romákat
2004. 06. 23. 00:00

A szlovákiai Roma Parlament és több roma szervezet nemzet- és fajgyalázás vádjával feljelentette a szlovák legfőbb ügyésznél Jozef Banás képviselőt, a szlovákiai NATO delegáció vezetőjét.

A roma szervezetek arra a kijelentésre reagálták, amelyet Jozef Banás, a szlovákiai NATO delegációnak vezetője Pozsonyban, egy nemzetközi fórumon mondott, ahol a NATO képviselői is részt vettek. Ezen Banás a roma probléma megoldására azt javasolta: "jobb lenne, ha ezt a kérdést úgy oldanánk meg, hogy Afganisztánba küldenénk tíz roma alakulatot, amely kétszázezer szlovákiai romából állna."

Ladislav Fízik a szlovákiai Roma parlament vezetője a képviselő kijelentései kapcsán felháborodásának adott hangot. Szerinte a képviselő nyilvánosan súlyos fajgyalázatot követett el a romákkal szemben. Ezért a Roma Parlament és több roma szervezet nemzet- és fajgyalázás vádjával feljelentette Banást a szlovák legfőbb ügyésznél. A történtek után a képviselő viccnek nevezte kijelentését, és a médiában elnézést kért. Azt mondta: "ha a kijelentéseim sértésként hangzottak, akkor hivatalosan is bocsánatot kérek."