2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kártérítés a zámolyról elmenekült romáknak
2004. 06. 19. 00:00

A Legfelsőbb Bíróság fejenként százezer forintos kártérítést ítélt meg hat Franciaországban menedékjogot nyert zámolyi roma családnak.

1997 októberében a vihar megrongálta hat roma család házát Zámolyon. A helyi önkormányzat két nappal később elbontotta a lakásokat - ezzel vette kezdetét a nagy botrányt kavart "zámoly ügy".

A romák ügyvédje családonként hárommillió forintos kártérítési összeg, és annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a zámolyi önkormányzat megsértette a tulajdonhoz, a szociális biztonsághoz és az emberi méltósághoz való alkotmányos jogukat, intézkedéseivel megsértette a hátrányos megkülönböztetés tilalmával kapcsolatos alkotmányos elveket.

A kereset szerint a zámolyi önkormányzat emellett több anyagi és eljárási jogszabályt is megsértett a bontást elrendelő határozatában.

A családok házainak elbontását korábban a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és a zámolyi önkormányzat működésének törvényességi felügyeletét ellátó Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal is törvényellenesnek ítélte, a Fejér Megyei Bíróság ugyanakkor első fokon elutasította a családok keresetét.

Hét évvel az eset után a Legfelsőbb Bíróság a napokban jogerősen úgy döntött: mivel a családoknak nem volt lehetőségük fellebbezni a bontási határozattal szemben, törvénysértően járt el a zámolyi önkormányzat, amelynek ezért százezer forintos nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a hat felperesnek.