HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A csehországi roma parlament felszólította a kormányt, hogy biztosítson munkát a romáknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Június 17    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A csehországi roma parlament felszólította a kormányt, hogy biztosítson munkát a romáknak az állami cégekben és hivatalokban.

Hirdetmény

A nemrégiben megalakult testület, amelyben a csehországi roma szervezetek többsége, valamint az ismert roma személyiségek képviseltetik magukat, nyílt levelében azt kéri a kormánytól, hogy az állami cégekben és hivatalokban az alkalmazottaknak legalább a tíz százalékát a romák tegyék ki.

"Nem akarjuk, hogy gyermekeink és unokáink állandóan csak azt hallják: cigány vagy és nem akarsz dolgozni. Adjunk munkalehetőséget a romáknak. Meglátjuk, ki akar dolgozni. Aztán pedig mi magunk csinálunk rendet sorainkban" - nyilatkozott újságíróknak Milan Scuka, a roma parlament elnöke. Scuka szerint a romáknak ott lenne a helyük azokban a bizottságokban is, amelyek az állami megrendelésekről döntenek.

Petr Jano, a roma parlament alelnöke szerint a pozitív diszkrimináció és a tízszázalékos alkalmazotti kvóta bevezetése az egész csehországi roma társadalom felemelkedéséhez hozzájárulna. "A romák így lehetőséget kapnának, hogy felzárkózhassanak a többséghez" - állítja Jano.

Míg Csehországban jelenleg mintegy tízszázalékos a munkanélküliség, a romák között egyes régiókban ez az arány eléri a 90 százalékot is. A roma szervezetek elismerik, hogy helyzetük javítására már számos központi terv született, de azt mondják, hogy ezek nem elég hatékonyak. A roma parlament szerint ha lesz a romáknak munkájuk, akkor társadalmi integrációjuk is felgyorsul.

A legutóbbi 2001-es népszámláláskor Csehországban csak 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek. A hivatalok és a sajtó becslése szerint azonban a csehországi romák száma a valóságban ennek többszöröse.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt