2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A csehországi roma parlament felszólította a kormányt, hogy biztosítson munkát a romáknak
2004. 06. 17. 00:00

A csehországi roma parlament felszólította a kormányt, hogy biztosítson munkát a romáknak az állami cégekben és hivatalokban.

A nemrégiben megalakult testület, amelyben a csehországi roma szervezetek többsége, valamint az ismert roma személyiségek képviseltetik magukat, nyílt levelében azt kéri a kormánytól, hogy az állami cégekben és hivatalokban az alkalmazottaknak legalább a tíz százalékát a romák tegyék ki.

"Nem akarjuk, hogy gyermekeink és unokáink állandóan csak azt hallják: cigány vagy és nem akarsz dolgozni. Adjunk munkalehetőséget a romáknak. Meglátjuk, ki akar dolgozni. Aztán pedig mi magunk csinálunk rendet sorainkban" - nyilatkozott újságíróknak Milan Scuka, a roma parlament elnöke. Scuka szerint a romáknak ott lenne a helyük azokban a bizottságokban is, amelyek az állami megrendelésekről döntenek.

Petr Jano, a roma parlament alelnöke szerint a pozitív diszkrimináció és a tízszázalékos alkalmazotti kvóta bevezetése az egész csehországi roma társadalom felemelkedéséhez hozzájárulna. "A romák így lehetőséget kapnának, hogy felzárkózhassanak a többséghez" - állítja Jano.

Míg Csehországban jelenleg mintegy tízszázalékos a munkanélküliség, a romák között egyes régiókban ez az arány eléri a 90 százalékot is. A roma szervezetek elismerik, hogy helyzetük javítására már számos központi terv született, de azt mondják, hogy ezek nem elég hatékonyak. A roma parlament szerint ha lesz a romáknak munkájuk, akkor társadalmi integrációjuk is felgyorsul.

A legutóbbi 2001-es népszámláláskor Csehországban csak 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek. A hivatalok és a sajtó becslése szerint azonban a csehországi romák száma a valóságban ennek többszöröse.