2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma tüntetés a parlament előtt
2004. 06. 09. 00:00

Elégedetlen a kormány roma politikájával, Teleki László romaügyi államtitkár és az Országos Cigány Önkormányzat munkájával a Roma Civil Kerekasztal nevű szervezet, ezért tüntetés szerveztek.

Az ország tizenegy megyéjéből várta a demonstrálókat a Roma Civil Kerekasztal nevű szervezet. A tüntetés félidejében mintegy háromszázan voltak a Kossuth téren.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a roma politika képviselői változtassanak eddigi munkájukon, ha ezt nem teszik meg, mondjanak le. A kormány romaprogramja nem tartalmaz valós megoldásokat" - vélte Bihari Endre, a Magyarországi Roma Párt vezetője, a Roma Civil Kerekasztal egyik alapítója.

Petíciójukkal - amit a miniszterelnöknek címeztek - és a tüntetéssel a demonstrálók többek között azt akarták elérni, hogy a kormány zárassa be azokat az iskolákat, ahol szegregált körülmények között tanulnak roma gyerekek, készítsen munkahelyteremtő programokat, hogy a segélyek helyett a romák munkával keressék meg kenyerüket és indítsanak el olyan lakásprogramot, amelynek során a nagycsaládosok is lehetőséget kapnak építkezéshez vagy lakásvásárláshoz. A programokban a Kerekasztal képviselői is részt kívánnak venni az előkészítéstől az ellenőrzésig.

A szervezet azt is követelte: ha az Országos Cigány Önkormányzat nem változtat eddigi, szerintük eredménytelen munkáján, akkor a képviselők mondjanak le, hogy olyanok vehessék át a feladataikat, akik valóban tenni akarnak a cigányokért.