HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ombudsman vizsgálja a bagi roma gyerekek különétkeztetését

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Bag
2004 Június 08    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A kisebbségi ombudsman vizsgálatot indított a bagi általános iskolával szemben. A kisegítő tagozatos - egytől-egyik roma - diákok ugyanis nem a normál tagozatosok által használt étkezdében ebédelnek, ebéd gyanánt hideg élelmet kapnak, amit a melléképületbeli tantermeikben fogyaszthatnak el. Kaltenbach évek óta tartó problémának tartja a roma gyerekek után különböző jogcímen felvett - kötöttség nélkül felhasználható - támogatási rendszer anomáliáit is.

Hirdetmény

"Visszatérő eset, amely jól illusztrálja a már a kialakult helyzetet. Bár engem sokkolt, a borzasztó az, hogy nem várható széleskörű felháborodás" - nyilatkozta a kisebbségi ombudsman a Roma Sajtóközpont bagi iskoláról szóló, a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent riportjával kapcsolatban. Kaltenbach Jenő a cikk alapján, hivatalból indított vizsgálatot.

A Pest megyei település iskolájában a fogyatékos tagozaton kizárólag roma gyerekeket oktatnak. Az iskolába összesen háromszáz gyerek jár, a normálban tanulók közül csak minden ötödik roma. Egy eltérő tantervű osztály tanul az iskola főépületében, a többi fogyatékos tanterem attól félszáz méterre, melléképületekben kapott helyett.

Az iskola igazgatója, Fodor Mihály szerint Bagon ugyan él egy-két nem roma fogyaték gyerek is, őket azonban - nehogy romák közé kerüljenek - más településre hordják át a szüleik. "Ahol ők elvonulnak, ott kő kövön nem marad, legjobb, hogyha az öreg nénik elbújnak a föld alá, mert megtapossák őket" - jelentette ki az intézményvezető. Fodor Mihály a gyerekek alultápláltságából eredő szellemi és fizikai visszamaradásával magyarázza, hogy csak roma gyerekek tanulnak a fogyatékos tagozaton. Ehhez képest a kisegítősök - az étkezdében ebédelő normáltagozatosokkal szemben - a tantermeikben esznek, ráadásul hideg élelmet, noha a roma szülők elmondása szerint a kiegészítő családi pótlékukból levonják a menza árát. "Ők azt a fajta ebédet nem eszik meg, de ha visszakérdez az okára, nem tudok válaszolni" - közölte az igazgató elismerve, hogy nincs megoldva az ebédeltetésük.

A bagi kisegítős tantermeket egyébként roma zászló, romákról szóló korábbi cikkek, fotók, valamint "a tanulás és a munka a cigányoknak segíthet!" jelszó díszítik. Fodor Mihály nem érti, mi ezzel a probléma. Kaltenbach Jenő szerint egyszerű tudatlanságról van szó, a biztos szerint baj van a helyi szinten döntéshozók személetével.

Kaltenbach évek óta tartó problémának tartja a roma gyerekek után különböző jogcímen felvett - kötöttség nélkül felhasználható - támogatási rendszer anomáliáit is. Bagon ötvenhárom diák tanul a gyógypedagógiai tagozaton, az iskolát fenntartó önkormányzat viszont a Magyar Államkincstár adatai szerint idén hetvenkét iskolás után igényelt 444 ezer forintos normatívát. (A normál tagozatos gyerekekre járó alaptámogatás alsóban 193, felsőben 202 ezer forint gyerekenként egy évre.) Az igazgató nem igazán érti, miért szerepel több gyerek az államháztartási nyilvántartásban. Fodor Mihály tájékoztatása szerint hatvan tanuló után kértek támogatást, az eltérés szerinte az óvodásokra vonatkozhat. A különbséget - ígéri - visszafizetik majd.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt