2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ombudsman vizsgálja a bagi roma gyerekek különétkeztetését
2004. 06. 08. 00:00

Kaltenbach évek óta tartó problémának tartja a roma gyerekek után különböző jogcímen felvett - kötöttség nélkül felhasználható - támogatási rendszer anomáliáit is.

"Visszatérő eset, amely jól illusztrálja a már a kialakult helyzetet. Bár engem sokkolt, a borzasztó az, hogy nem várható széleskörű felháborodás" - nyilatkozta a kisebbségi ombudsman a Roma Sajtóközpont bagi iskoláról szóló, a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent riportjával kapcsolatban. Kaltenbach Jenő a cikk alapján, hivatalból indított vizsgálatot.

A Pest megyei település iskolájában a fogyatékos tagozaton kizárólag roma gyerekeket oktatnak. Az iskolába összesen háromszáz gyerek jár, a normálban tanulók közül csak minden ötödik roma. Egy eltérő tantervű osztály tanul az iskola főépületében, a többi fogyatékos tanterem attól félszáz méterre, melléképületekben kapott helyett.

Az iskola igazgatója, Fodor Mihály szerint Bagon ugyan él egy-két nem roma fogyaték gyerek is, őket azonban - nehogy romák közé kerüljenek - más településre hordják át a szüleik. "Ahol ők elvonulnak, ott kő kövön nem marad, legjobb, hogyha az öreg nénik elbújnak a föld alá, mert megtapossák őket" - jelentette ki az intézményvezető. Fodor Mihály a gyerekek alultápláltságából eredő szellemi és fizikai visszamaradásával magyarázza, hogy csak roma gyerekek tanulnak a fogyatékos tagozaton. Ehhez képest a kisegítősök - az étkezdében ebédelő normáltagozatosokkal szemben - a tantermeikben esznek, ráadásul hideg élelmet, noha a roma szülők elmondása szerint a kiegészítő családi pótlékukból levonják a menza árát. "Õk azt a fajta ebédet nem eszik meg, de ha visszakérdez az okára, nem tudok válaszolni" - közölte az igazgató elismerve, hogy nincs megoldva az ebédeltetésük.

A bagi kisegítős tantermeket egyébként roma zászló, romákról szóló korábbi cikkek, fotók, valamint "a tanulás és a munka a cigányoknak segíthet!" jelszó díszítik. Fodor Mihály nem érti, mi ezzel a probléma. Kaltenbach Jenő szerint egyszerű tudatlanságról van szó, a biztos szerint baj van a helyi szinten döntéshozók személetével.

Kaltenbach évek óta tartó problémának tartja a roma gyerekek után különböző jogcímen felvett - kötöttség nélkül felhasználható - támogatási rendszer anomáliáit is. Bagon ötvenhárom diák tanul a gyógypedagógiai tagozaton, az iskolát fenntartó önkormányzat viszont a Magyar Államkincstár adatai szerint idén hetvenkét iskolás után igényelt 444 ezer forintos normatívát. (A normál tagozatos gyerekekre járó alaptámogatás alsóban 193, felsőben 202 ezer forint gyerekenként egy évre.) Az igazgató nem igazán érti, miért szerepel több gyerek az államháztartási nyilvántartásban. Fodor Mihály tájékoztatása szerint hatvan tanuló után kértek támogatást, az eltérés szerinte az óvodásokra vonatkozhat. A különbséget - ígéri - visszafizetik majd.