2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Híd alatt élnek az elüldözött romák
2004. 06. 06. 00:00

A romák azt állítják, elzavarták őket a házaikból, és azzal fenyegetik őket, hogy ha hazamennek, megölik őket.

Híd alatt élnek az elüldözött romák Már több mint egy hete egy híd alatt élnek azok a sajóvégi roma családok, akiket a falu lakói űztek el a faluból. A betelepült roma családot a település elköltöztetné, mert a 8 család bűnöző életmódot folytat. A romák azt állítják, elzavarták őket a házaikból, és azzal fenyegetik őket, hogy ha hazamennek, megölik őket. (RTL Klub Híradó) A faluban aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy ez a 8 család hagyja el a települést, mert állítólag nem tudnak beilleszkedni, és bűnöző életmódot folytatnak. Az önkormányzat az államhoz fordult segítségért, hogy meg tudják vásárolni a romák házát. Akkor a családok el tudnának költözni a faluból.

A 23 gyerek és 10 felnőtt már egy hete lakik a híd alatt. Azt mondják, nem mernek hazamenni a saját házaikba, mert félnek a falu haragjától.

Az ellenségeskedés a Sajóhídvégre néhány éve betelepült Kótai család és a többi falubeli között hetekkel ezelőtt robbant ki, egy bicikli eltűnése miatt. Ez előbb vitába, majd verekedésbe torkollott. A faluban lakó többi roma ezért aláírásokat gyűjtött, hogy távolítsák el a faluból a családot. A polgármester szerint a település békéje érdekében az lenne a megoldás, ha a család visszaköltözne a szülőfalujába.

Takács Győző, Sajóhídvég polgármestere cáfolja a hírt: "Segítettem őket, tegnap elvittem őket a szülőfalujukba, Gadnára, próbáltunk ott leelőlegezni házat, vagy albérletet. De igazából nem jártunk sikerrel".

Úgy tűnik, a családot már ott sem látnák szívesen. A híd alatt, sátrakban lakó családon roma vezetők próbálnak segíteni, akik ma jártak náluk.

A 8 család azt mondja, már nem is szívesen mennének vissza a saját házaikba. Ezért azt kérik, a hivatal vegye meg a lakásaikat, és abból a pénzből ők vehetnek másikat.