2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sikeres diszkriminációs per Csehországban
2004. 06. 04. 00:00

A Csehországi Ostravai Kerületi Bíróság 50 ezer korona kártérítésre kötelezte azt az ingatlanközvetítő céget, amely egy roma asszonynak származása miatt nem adott ki lakást.

A kétgyerekes roma asszony tavaly júliusban egy ismerős fiatalember kíséretében érdeklődött albérlet után az ostravai cégnél. Az alkalmazottak azonnal elutasították a roma nő kérelmét. Öt perccel ezután azonban egy nem roma párnak kiadták az albérletet, és a részleteket is megbeszélték. A nem roma pár viszont egy emberjogi szervezet két munkatársa volt, akik mint tesztelők vettek részt az ügyben. A titokban magnóra vett párbeszédek alapján az emberjogi szervezet munkaügyi diszkriminációs pert indított a közvetítő ellen - sikerrel.

Barbara Bukovská az emberjogi szervezet vezetője elmondta: "az Ostravai Kerületi Bíróság egyértelműen a roma nőnek adott igazat, és hivatalos bocsánatkérésre, valamint 50 ezer korona (mintegy 400 ezer forint) kártérítésre kötelezte a céget. A bírósági ítélet még nem jogerős. A közvetítő képviselői arra hivatkoztak: az albérlet kapacitásaik már beteltek, és a tárgyaláson visszautasították a diszkrimináció vádját.