HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU választás: roma jelöltek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Június 03    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Deszegregációs direktívát, a cigányság helyzetének központivá válását, az uniós pénzek maximális kihasználását szeretnék elérni a roma jelöltek, ha brüsszeli képviselő válna belőlük. Az első magyarországi Európai parlamenti választás pártlistákon szereplő roma képviselő jelöltjei mind úgy látják: jó esélyük van arra, hogy bekerüljenek az Európai Parlamentbe (EP) - hangzott el a Roma Polgárjogi Alapítvány rendezte vitaesten.

Hirdetmény

Az uniós csatlakozás nemcsak pénzügyi lehetőségeket, hanem a diszkrimináció ellenes harchoz is erőteljes segítséget adhat. Az első magyarországi Európai parlamenti választás pártlistákon szereplő roma képviselő jelöltjei szerint már nemcsak a romák, hanem a magyarok is kisebbségek az Európai Unióban. Ez a helyzet várhatóan komoly szemléletváltást fog eredményezni mind a romák, mind pedig a nem romák körében, és az emberek hétköznapjaiban nagyobb szerepet kap egymás megismerése, a tolerancia - értettek egyet a roma jelöltek a Roma Café elnevezésű vitafórumon.

Az SZDSZ-es EP lista először második, majd a párt országos testületi ülésének döntése után a harmadik helyén szereplő Mohácsi Viktória uniós deszegregációs direktívát, irányelvet szeretne létrehozni EP képviselőként, azért, hogy a posztkommunista országokban is törvények, rendeletek tiltsák a roma gyerekek szegregációját az unión kívül is. Az európai normákat, ha kell, a törvény szigorával kell betartatni. - jelentette ki a jelölt. Mohácsi Viktória szerint az EP választások végeredményeként az SZDSZ listájáról az első három jelöltből képviselő lesz.

A Fidesszel kötött megállapodása szerint Járóka Lívia szabadkezet kap, nem erőszakolják rá a párt előző cigány politikáját, a párt hajlandó változtatni, és ha kell, szakítani az álláspontjával. - mondta el maga a képviselő jelölt. A három éve szakértőként a Fidesznek tanulmányokat készítő fiatal szakértőnek azonnal a befutónak számító nyolcadik helyet ajánlották a listán.

Járóka Lívia szerint az előző kormánypárt tisztában van azzal, hogy tartozásuk van a cigányság felé. Járóka Lívia szerint nincsenek biztosítékok arra, hogy az uniós pénzek eljussanak a romákhoz is, hiszen még a jelenleg meglévő támogatások sem érnek el a roma szervezetekhez, a telepfelszámolás is csak szóbeszéd. Ráadásul, a romák nincsenek felkészülve az uniós pénzek megpályázására.

A legnagyobb kisebbség lesz a romáké Európában, ezért központi kérdéssé válhat a cigányság helyzete, ahhoz pedig, hogy a többi kisebbségi lobbi sikeres lehessen, a legnagyobbakhoz, a cigányokhoz kell majd fordulniuk. -vélte Járóka. A cigány szervezetek megmérettetnek egymás között és nemzetközi szinten is. Járóka Lívia szerint az EP képviselők leendő: összetétele Fidesz 14, SZDSZ 3, MSZP 7 lesz.

Bán Imre azután került az MSZP EP listájára, miután a korábbi jelölt Kóczé Angéla a brüsszeli Európai Roma Információs Iroda vezetője, méltatlannak találta a tizennyolcadik helyet ezért visszalépett, és a párt felajánlotta ennek betöltését a cigány tagozatának.

Bán Imre VII. kerületi önkormányzati képviselő szerint a listán előtte sok olyan politikus szerepel, akik már bebizonyították, hogy tudnak tenni a hátrányos helyzetben élőkért, ha ő maga nem is kerül ki Brüsszelbe, itthon fog ezen a területen dolgozni, kapcsolattartóvá válik. Bán Imre szerint, ha az uniós pénzeket maximálisan le tudják hívni, akkor a kormány kiadásai ezeken a területeken csökkennek, a felszabaduló forrásokat pedig a nyugdíjakra, egészségügyre, és más problémás területekre tudják fordítani. Így a szocialisták mindent megtesznek azért, hogy az uniós csatlakozásnak ne legyenek vesztesei. Bán Imre szerint, ha nem lesz nagyon alacsony az EP választáson résztvevők aránya, akkor az MSZP 12-13, Fidesz 10-11, SZDSZ 1-2 képviselőt küldhet Brüsszelbe, de úgy gondolja, hogy még az ő helye is lehet befutó.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt