HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OCÖ: Elérte célját a kereszt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kereszt, csatka
2004 Május 27    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

2004. május 31-én, Pünkösd hétfőn, a Keresztes Szilárd hajdúdorogi-görög katolikus megyéspüspök által celebrált misét követően átadják Németh József csatkai plébánosnak a II. János Pál pápa által megszentelt feszületet. A csatkai kápolna ünnepélyes alapkőletételére a magyar és lovári nyelven egyaránt elhangzó szentmise után kerül sor. Az alapkövet Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke közösen helyezik el.

Hirdetmény

Múlt év november 17-én, a Parlament főbejárata elől indult az OCÖ szervezésében a római zarándoklatra az a közel 200 ember, akik egy faragott keresztet ajándékoztak a szentatyának és egy másik, másfél méteres feszületet pedig megáldattak a katolikus egyházfővel. Korábban soha nem járt ilyen nagy létszámú magyarországi roma zarándokcsoport a Vatikánban. A zarándoklat az OCÖ értékelése szerint komoly szerepet játszott a cigányság és a katolikus egyház kapcsolatának megerősítésében.

A zarándokok hazatérése óta a szentatya által megszentelt feszület bejárta az ország 19 megyéjét, és egy-egy hétig volt a különböző megyeszékhelyeken, városokban, ahol mise keretében mutatták be a hívőknek.

A cigányság csatkai zarándok kápolnájának felépítéséről idén februárban határozott az OCÖ közgyűlése. Azóta jelentős adományokkal támogatta a kezdeményezést több roma vállalkozó helyi kisebbségi önkormányzat és roma civil szervezet, az OCÖ külön erre a célra elkülönített bankszámlájára már több millió forint gyűlt össze. A tervek szerint még júniusban elkezdődhetnek az első munkálatok, az építkezés műszaki előkészítése jelenleg is folyamatban van. A kápolna felépítése a legutolsó számítások szerint kb. 12 millió forintba kerül majd, a felajánlásokat az építkezés ideje alatt is várja az országos önkormányzat.

A kápolna ünnepélyes alapkőletételére meghívást kaptak a kormányzat roma köztisztviselői, valamint Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkára is, aki tavaly szintén részt vett a vatikáni látogatáson. Az ünnepségre az ország különböző pontjairól több száz roma hívőt vár az OCÖ.

A pápa által megszentelt kereszt ideiglenesen - az új kápolna felépültéig - a régi imaházban kerül elhelyezésre, végleges helyére a szeptemberi Mária-napi búcsún kerül, amelynek alkalmából több napos roma fesztivált kíván szervezni az országos önkormányzat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt