2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

OCÖ: Elérte célját a kereszt
2004. 05. 27. 00:00

A zarándokok hazatérése óta a szentatya által megszentelt feszület bejárta az ország 19 megyéjét, és egy-egy hétig volt a különböző megyeszékhelyeken, városokban.

Múlt év november 17-én, a Parlament főbejárata elől indult az OCÖ szervezésében a római zarándoklatra az a közel 200 ember, akik egy faragott keresztet ajándékoztak a szentatyának és egy másik, másfél méteres feszületet pedig megáldattak a katolikus egyházfővel. Korábban soha nem járt ilyen nagy létszámú magyarországi roma zarándokcsoport a Vatikánban. A zarándoklat az OCÖ értékelése szerint komoly szerepet játszott a cigányság és a katolikus egyház kapcsolatának megerősítésében.

A zarándokok hazatérése óta a szentatya által megszentelt feszület bejárta az ország 19 megyéjét, és egy-egy hétig volt a különböző megyeszékhelyeken, városokban, ahol mise keretében mutatták be a hívőknek.

A cigányság csatkai zarándok kápolnájának felépítéséről idén februárban határozott az OCÖ közgyűlése. Azóta jelentős adományokkal támogatta a kezdeményezést több roma vállalkozó helyi kisebbségi önkormányzat és roma civil szervezet, az OCÖ külön erre a célra elkülönített bankszámlájára már több millió forint gyűlt össze. A tervek szerint még júniusban elkezdődhetnek az első munkálatok, az építkezés műszaki előkészítése jelenleg is folyamatban van. A kápolna felépítése a legutolsó számítások szerint kb. 12 millió forintba kerül majd, a felajánlásokat az építkezés ideje alatt is várja az országos önkormányzat.

A kápolna ünnepélyes alapkőletételére meghívást kaptak a kormányzat roma köztisztviselői, valamint Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkára is, aki tavaly szintén részt vett a vatikáni látogatáson. Az ünnepségre az ország különböző pontjairól több száz roma hívőt vár az OCÖ.

A pápa által megszentelt kereszt ideiglenesen - az új kápolna felépültéig - a régi imaházban kerül elhelyezésre, végleges helyére a szeptemberi Mária-napi búcsún kerül, amelynek alkalmából több napos roma fesztivált kíván szervezni az országos önkormányzat.