HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mohácsit felháborította az egyik szocialista képviselő romákat érintő hozzászólása

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Május 04    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Az oktatási tárca roma gyerekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa felháborodott Urbán Árpád hétfői parlamenti felszólalásán, melyben a szocialista képviselő párhuzamot vont a családi erőszak és a roma családok közt. Lendvai Ildikó szerint az MSZP-ben nyoma sincs ilyen gondolatnak, a képviselő szerint a sajtó átalakította mondandóját. A parlamenti jegyzőkönyv ugyanakkor rögzíti a képviselő azon vélekedését, hogy a családon belüli erőszak "nagyobb százalékot mutat" a roma családoknál.

Hirdetmény

Az egyik országos napilap keddi beszámolója szerint Urbán Árpád szocialista képviselő az országgyűlés plenáris ülésén a távoltartásról szóló törvényjavaslat vitájában hozzászólásában azt mondta: "a családon belüli erőszak sajnos elsősorban a roma családoknál fordul elő."

Urbán a Roma Sajtóközpont megkeresésére már azt állította: szövegkörnyezetéből kiemelték és átalakították mondanivalóját. Lendvai Ildikó az országgyűlés szocialista frakcióvezetője szerint félreértették Urbán Árpád nyilatkozatát, ugyanis ilyen gondolatnak sem a képviselő hozzászólásában sem az MSZP frakciójában nyoma sincs. Ugyanakkor a plenáris ülés parlamenti jegyzőkönyve megerősíti, hogy a Nógrád megyei iskolaigazgatóként is dolgozó képviselő a romáknál nagyobb százalékban lát családi erőszakot.

A jegyzőkönyv a képviselő szavait úgy rögzíti, hogy a családon belüli erőszak "sajnos előfordul, különösen olyan iskolában, ahol a roma tanulók száma, méghozzá a Nógrád megyei roma tanulók száma az iskolában 34 százalékos..Nem arról van szó viszont, hogy csak a roma tanulóknál fordul elő családon belüli erőszak, de sajnos az esetek nagy százalékában ezeknél ez a tény nagyobb százalékot mutat." A Roma Sajtóközpont kérdésére a képviselő nem tudott olyan kutatást említeni, mely állításait igazolná, ehelyett "saját tapasztalataira" hivatkozott. Egyébként iskolájában három, négy roma tanulót említett, akiknél családi erőszakra utaló jeleket vélt felfedezni.

Az oktatási tárca roma gyerekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa felháborítónak tartja a szocialista képviselő kijelentéseit. "Kevés olyan romák által sűrűn lakott település van az országban, ahol nem jártam, de tapasztalataim a legkevésbé sem támasztják alá a képviselő úr állítását" - közölte Mohácsi Viktória. A miniszteri biztos szerint jó lenne ha Urbán kutatási eredményekkel támasztaná alá véleményét. A családon belüli erőszak kezelésére segélyvonalat is működtető Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa is "erősen vitathatónak" tartja a képviselő állításait. Lombos Petra azt közölte: a nemzetközi mintákkal is egyező tapasztalataik szerint a családon belüli erőszak nem a romák problémája, az minden társadalmi réteget érint.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt