2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Putrisor a patakparton
2004. 04. 26. 00:00

Nem valahol a kültelkeken, erdők alján, hanem a Kaszánya-patak partján, félúton Komló és Mecsekjánosi között egy putrisor húzódik, ahol több család tengeti életét.

- Mi nem itt lakunk az asszonynyal, csak a malacokat neveljük itt, a senki földjén - jelenti ki kérdezés nélkül a középkorú Kalányos György, miután megtudja, hogy újságíró érkezett. - Ez itt csak víkendház, van nekem rendes lakásom, de hát összesen 70 ezer ha kettőnknek összejön havonta, ezért kellenek eladásra a malacok. Ez a terület valamikor a vasúté volt, most nem tudom, ki a gazda.

A tudósító hírére hirtelen megszűnik az élet a soron, csak a számtalan kutya csahol. Az egyik putri előtt virágágyás, a tetők felett füst gomolyog, láthatóan lakottak a kalyibák. A cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Hegedűs István állítja: bizony ezekben a putrikban laknak, csak szégyellik körülményeiket.

- Nem csak a patakparton van putrisor, a temető alján is sokan élnek - teszi hozzá az elnök. - Becslésem szerint ma mintegy harminc roma család tengődik hasonló körülmények között, víz, villany, egyebek nélkül, úgy, hogy a gyerekek gyalog járnak iskolába. A kiköltözés oka lehet az is, hogy állatokat lehet nevelni, de inkább arról van szó, hogy a korábbi bérlakásban rengeteg közüzemi adósság jött össze, a putri a menekülés egyetlen útja.

Hegedűs István szerint a város nem tesz meg mindent a romákért. Az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) által hirdetett házépítési program sem jött össze, pedig tíz família nem csak családi házhoz, hanem munkához is jutott volna, hiszen a tervek szerint a komlói romák az ország más részein is részt vettek volna az építkezéseken.

- Az ÖCO jelezte, hogy forráshiány miatt a programot bizonytalan időre felfüggeszti, így nem az önkormányzat hibázott - hangsúlyozza dr. Szakács László alpolgármester. - Ha a program folytatódik, a telkeket biztosítjuk, ám ezek a lakások nem oldják meg a helyzetet. Komlón igen széles a szociális háló, de csupán segélyből megélni nem lehet. Nagyjából 550 az önkormányzati bérlakások száma, valamennyi lakott. Ugyanennyi az igénylő is, így lakást csak akkor tudunk adni, ha építünk, vagy ha egy bérlő elköltözik, vagy elhal. Minden rászorultnak igyekszünk otthont biztosítani, de a díjakat fizetni kell.

Különben - ezt persze Szakács László csak sejteti - nem csak megmarad, növekedhet is a putrisor.