HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Összeférhetetlenség, belháború? ...Puccs?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 április 24    Forrás: Dunántúli Napló


Ez a cikk archív

Váratlan változás történt Pécs Megyei Jogú Város Cigány Önkormányzatában. Az öttagú testület eddigi elnökét, Várnai Mártont a régi-új elnök, dr. Kosztics István váltotta fel. Többen "puccsot" emlegettek, holott csak a sajnálatos vezetői összeférhetetlenség újabb fejleményének lehetünk tanúi.

Hirdetmény

Dr. Kosztics István írta alá elnökként azt a meghívót, amelyben Pécs Megyei Jogú Város Cigány Önkormányzata egy olyan tájékoztatásra invitál, ahol a tisztségviselők személyi változásairól esik szó. Akad, aki pucscsot emleget, mások a "húsosfazék"-szindrómában, a cigányság vezetésének torzsalkodásában látják a valódi okot.

Öt fővel 2002 végén alakult meg cigány önkormányzat. Az önkormányzatot a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület részéről dr. Kosztics István és Csonka Edit, az Etnikai Fórum részéről pedig Várnai Márton és Csonka Imre, továbbá Labodáné Lakatos Szilvia (Khetanipe: Összefogás) képezte.

Várnai Márton lemondása után lapunk kérdésére elmondta, hogy a megalakuláskor tekintettel önkormányzati képviselő voltára és azon ígéretére, hogy a kulturális közművelődési egyesületet egyéb támogatások, státuszok elnyeréséhez is hozzásegíti, őt választottak meg elnöknek. - A két szervezet között egyensúlyi helyzet jött létre - mondta. - Az elmúlt két évben a képviselők Csonka Imre kivételével viszont nem végeztek érdemi munkát. 2004-ben esedékessé vált a költségvetés elfogadása. Ezzel került ki a fürdővízzel együtt a gyerek az utcára. Ugyanis az történt, hogy dr. Kosztics István a szűkös költségvetési keretből 2 milliós támogatást követelt. Többször egyeztettünk, hangoztattam, hogy a költségvetésből nem támogatható az egyesületük működése. Ilyen alapon akár az általam vezetett Etnikai Fórum is elvihette volna a pénz fennmaradó részét. Bennem ez föl sem merült. Ennek erkölcsi és egyéb vonatkozású háttere is van. Az is kérdés, hogy a dr. Kosztics István vezette előző önkormányzatok eddigi 8 éves gyakorlatában hogy kezelhették a pénzeket. A költségvetés kapcsán, annak el nem fogadásán túl Labodáné Lakatos Szilviát is rá akarták bírni, hogy az őket kedvezően érintő költségvetési "javaslatot" fogadja el. Labodáné pedig ki tudja milyen okból támogatta a tervet. Bizalmatlansági indítványt is benyújtottak ellenünk, de ezt elutasítva, tisztségviselő társammal együtt lemondtunk, elkerülve a várható vitákat és bonyodalmakat. Mellesleg ma kaptam egy rendkívüli testületi ülésre szóló meghívót, amit dr. Kosztics István már elnökként írt alá. Egy olyan bélyegzőt használt, amely eredetét tekintve ismeretlen előttünk. Meglepő ez, mert az önkormányzat iratainak, bélyegzőinek és egyéb kellékeinek az átadása április végén válik esedékessé. Ezek még nálam vannak. Kézenfekvő a következtetés, hogy a bélyegzőt ez esetben nem először használták. Ez a jogszerűtlen eszköz eddig is bármilyen célra fölhasználható volt... Elnökségem alatt különféle állami, alapítványi és önkormányzati támogatásokat sikerült kieszközölni a testületek és a civil szervezetek számára. E hó 20-án egyébként jogi szakembereket bíztam meg a mostani ügy teljes felgöngyölítésével.

Dr. Kosztics István elmondta, hogy Várnai Márton 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzatban is vezető szerepet vállalt. - Ez azzal járt együtt, hogy nem tudta ellátni a Pécs városi cigányság érdekeinek képviseletét. Elkezdett szervezni egy újabb megyei szervezetet is. Engem megkerestek a cigány civil szervezetek vezetői és magánszemélyek is, akik elégedetlenségüknek adtak hangot Várnaival kapcsolatban - mondja dr. Kosztics István.

A kérdésre, hogy anyagi téren tapasztalt-e visszaélésre utaló jelet az eddigi vezetésnél, a válasza egyértelmű nem volt.

- Azt szerettük volna elérni - fűzte hozzá -, hogy azok a cigány civil szervezetek is kapjanak támogatást, akik képviseletileg nincsenek benne a testületben, illetőleg a koalícióban. Ezért a civil szervezetek nyomására és a Labodánéval való megállapodás alapján a vezetés visszahívása mellett döntöttünk. Célunk egy új szakmai alapú koalíció kialakítása, ahol a tevékenységi körök, a kulturális és a szociális támogatási rendszerek elkülönülnek egymástól. Különben az elnöki szerepkör és az egyszerű tagság is társadalmi munka. Korábbi önkormányzati elnökként a Rácz Aladár Közösségi Ház kialakítására húszmilliót sikerült kilobbiznom. Olyan megállapodások is a mi munkánkhoz fűződnek, mint, hogy a téli időszakban az önkormányzat eltekint a kilakoltatásoktól. Elértük az önkényes lakásfoglalók jogi státusának rendezését is. Ez kb. 240 családot érintett. Pécsen több mint tízezer cigány él. Őket szeretnénk az EU-csatlakozás kapcsán jobb helyzetbe hozni.

Labodáné Lakatos Szilvia szintén az elnök túlvállalásait hangsúlyozza. - Úgy érzem, döntésem megalapozott, és a pécsi romák érdekképviseletének hatékonyságát növelni fogja - hangsúlyozta. - A személyes érdekek háttérbe szorítása, a kompromisszum- és együttműködésre való készség elengedhetetlen egy olyan összetett kérdéskörben, mint a romák fölemelkedése.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt