2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Amnesztiáért lobbizik az MSZP Cigánytagozata
2004. 04. 18. 00:00

A javaslat eltörölné a magánszemélyek, illetve a kisvállalkozók kétmillió forint alatti köztartozásait.

A súlyosabb bűncselekmények elkövetőit nem érintené az MSZP Cigánytagozata által javasolt amnesztia. Csík Tamás, a tagozat elnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy a napokban levélben javasolt az 1990-eshez hasonló közkegyelmet a párt elnökségének, választmányának, illetve parlamenti frakciójának. Csík szerint javaslatukban az enyhébb cselekményeket elkövető személyek mentesülhetnének a büntetés alól. Csík a tizennégy évvel ezelőtti szabályokat alkalmazná, azaz a visszaesők, az erőszakos bűncselekmények elkövetői, a drogterjesztők nem részesülhetnének a kegyelemből.

A javaslat eltörölné a magánszemélyek, illetve a kisvállalkozók kétmillió forint alatti köztartozásait. Csík Tamás nem tenne különbséget az adó, a tb- és vámtartpzás között, a 2003. december végéig felgyűlt tartozásokat eltörölné. Csík elképzelése szerint az úgynevezett "CS" lakások után felvett hitelek kamatait is el kellene engedni. (1961-ben a cigányok életkörülményeinek javítását célzó programot hirdettek meg. A telepek felszámolását csökkentett komfortfokozatú lakások építésével és kamatmentes, hosszú lejáratú kölcsönökkel igyekeztek elérni.) A Cigánytagozat vezetője egyelőre nem kapott választ felvetéseire.

Katona Béla frakcióvezető-helyettes az Indexnek cáfolta, hogy levelet kaptak volna a cigánytagozattól, amiben amnesztiát kérnének. Ettől függetlenül szerinte "szóba sem jöhet" az amnesztia kérdése, annak "semmiféle aktualitása nincs", tette hozzá. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, az MSZP elnökségi tagja sem hallott a felvetésről. Az Indexnek azt mondta, hogy "sem az okát, sem a magyarázatát nem ismerem, de első hallásra nem jó ötletnek tartom".