HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Holokauszt-emléknap: gyertyagyújtás, élőlánc

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  holokauszt
2004 április 15    Forrás: Magyar Hírlap


Ez a cikk archív

A világon egyedülállónak nevezte a kárpátaljai magyar zsidók deportálását dokumentáló Auschwitz albumot a ma nyíló Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény tárlatának rendezője. A kiállítást különleges biztonsági előírások közt a kormányfő és a köztársasági elnök nyitja meg, jelen lesz Mose Kacav izraeli államfő is.

Hirdetmény

Különleges biztonsági intézkedések mellett ma nyitják meg a Páva utcai Holokauszt központot, amelynek felépítéséről négy éve az Orbán-kormány döntött, és alapkövét Medgyessy Péter jelenlegi kormányfő rakta le 2002-ben. Az 1,7 milliárdos beruházással épült intézmény Jeruzsálem, Washington, London és Berlin után a világ ötödik állami holokausztmúzeuma.

"A Holokauszt emlékközpont új épületébe lépve a látogatónak éreznie kell, hogy ez nem a normalitás világa: a falak kibillennek egyensúlyukból, semmi sem vízszintes, semmi sem függőleges. Mint a sziklatömböket brutálisan átrendező földrengés, a holokauszt is ilyen megrázó kataklizma volt a történelemben" - magyarázta lapunknak tegnap az építészeti szabálytalanságokat, a töredezett vonalvezetést Mányi István Ybl-díjas építész, a Páva utcai Holokauszt emlékközpont vezető tervezője.

Az udvaron szabadon álló hat oszlop, és az udvart körülhatároló árkádok, amelyeknek belső oldalán jelenleg hatvanezer áldozat neve olvasható, félmillió meggyilkolt magyarnak állít emléket. "A falak tetején lévő emlékkert már az életet keresi, a fűzfákkal és az örökzöldekkel kifejezi a reményt, hogy a rettenet soha ne ismétlődhessen meg" - mondta az építész.

A látogató az udvar felől, a súlypontjából kimozdított üvegépítményből közelítheti meg a kiállítási termeket. Az első helyiségben öt hatalmas kivetítővásznon folyamatosan látható Enyedi Ildikó kilencperces dokumentumfilmje. A kárpátaljai zsidók mindennapjait bemutató alkotásban varrónőket, optikusokat, cipészeket, szappangyártókat, hórát táncoló iskolás gyerekeket, tömegeket vonzó zsidó rabbi lányának esküvőjét láthatják a nézők.

A nyitó tárlaton a hosszas viták után végül az Auschwitz album százhúsz képe látható. Jerger Krisztina, a kiállítás rendezője elmondta, a világon egyedülálló a bemutató: sehol sem állították még ki a kárpátaljai magyar zsidók deportálásáról készült felvételeket.

A fotókat két fotográfus SS-tiszt készítette a haláltáborban 1944. május 26-án a Bilke faluból érkező magyar zsidókról, a szelektálásukról és arról, ahogy a halálra ítélt nők, gyerekek, idősek a gázkamra bejáratánál állnak. A képeket az egyik túlélő, a kárpátaljai Jákob Lili találta meg Auschwitzban a tábor felszabadulása után, s azokon felismerte a rokonait is. A később Amerikába kivándorolt nő az album eredetijét a jeruzsálemi Jad Vashem Múzeumnak adományozta.

"A tárlatot egy négyperces film zárja, a felszabadítás utáni képekkel - ismertette a rendező. - A látogatók érzelmeire akartunk hatni, hogy a kiállítás végére érve mindenki feltegye a kérdést: hogyan következhetett be mindez" - mondta Jerger. "A magyar állampolgárok elpusztításában játszott magyar állami felelősséget az egy év múlva nyíló állandó kiállítás érzékelteti majd" - mondta Harsányi László, a holokausztmegemlékezések miniszteri biztosa. A zsinagóga karzatán Pharrajimos emlékezete címmel a roma holokauszttal foglalkozó installáció látható.

Az építész szerint a városrész már befogadta az emlékhelyet, ez derült ki a környékbeli lakóknak és a kerület pedagógusainak szervezett épületlátogatáson, amelyen négyszázan vettek részt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt