2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák őrzik a falut
2004. 04. 13. 00:00

A helyi cigányönkormányzat kezdeményezésére polgárőrség alakul Babócsán; a szervezet tagjainak fele roma. - A bűnözés minden tisztességes embernek egyaránt gond, legyen az magyar vagy cigány.

Babócsán ma jónak mondható a közbiztonság, azonban még lehetne ezen javítani. Ezért látjuk szükségét a polgárőr- egyesület létrehozásának - mondta Kalányos István, a cigányönkormányzat elnöke. - A faluban rendőrök és határőrök is vigyáznak a rendre. Az ő munkájukat szeretnénk a magunk módján segíteni. Célunk, hogy a jelenleginél nagyobb biztonságban érezzék magukat az emberek. A polgárőrség főképp az átutazókra igyekszik odafigyelni, ugyanis ma Babócsán a bűncselekmények zömét nem helybeliek követik el. A helyi rendezvények rendjének óvása is a feladataik közé tartozik majd. Eddig a hagyományos roma folklórtalálkozók biztosítását is más települések polgárőrei látták el, ezen változtatni szeretnénk.

14 tagja van az új szervezetnek, s minden második cigány származású. A kérdésre, hogy vajon elfogadják-e a roma polgárőröket a faluban, a kisebbségi vezető azt válaszolta: a szervezet valamennyi tagja érti a dolgát, rendelkezik személy- és vagyonőr-képesítéssel. Emellett többnyire a rendőrökkel, illetve határőrökkel közösen járőröznek majd. - A tagokat ismerve meggyőződésem, hogy a munkájukkal ki fogják vívni maguknak a megbecsülést.