2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ártatlanul ül börtönben egy tizenöt éves fiú?
2004. 04. 10. 00:00

L. E. apja az eljárás miatt a Belügyminisztériumhoz, és az Országos Rendőr-főkapitányhoz fordul panasszal, valamint pert is indítani akar a rendőrség ellen.

L.E-ék lakásán március 31-én jelentek meg a rendőrök, a tizenöt éves fiút őrizetbe vették, és az Ózdi Rendőr-főkapitányságra szállították. Az apa tájékoztatása szerint ügyvédről szó sem lehetett, de még ő sem vehetett részt a fia kihallgatásán, ráadásul a családtagok azóta sem tehették meg a vallomásukat arról, hogy a kérdéses időben otthon volt L.E.. Másnap - mondja a szülő - felkereste őket a "kirabolt", tizenhárom éves gyerek és a szülei, hogy elnézést kérjenek tőle, mivel a feljelentést követően "a kisfiam sírt és elmondta az igazat". Állításukat a szülők április 5-én közjegyző előtt írásba is foglalták, e szerint nem L. E. vette el a fiuktól a 400 forintot, a gyerekük elköltötte azt, ám "félt attól, hogy otthon kikap".

A vallomást még aznap átvették L. E. apjától a Miskolci Városi Ügyészségen és a putnoki rendőrőrsön, a fiút azonban máig nem engedték szabadon. A bíróság május másodikáig határozott a fiú előzetes letartóztatásáról. Az Ózdi Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csak annyit mondott az ügyről, hogy L. E. ellen rablás alapos gyanújával indult nyomozás. Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője azt közölte a Roma Sajtóközponttal, hogy L. E. aktáiban még nem szerepel a közjegyző által ellenjegyzett dokumentum, amely ha megérkezik, biztosan a nyomozás részévé válik majd.

Az MHB jogásza, Farkas Lilla szerint gyakran előfordul, hogy fiatal-, illetve akár gyermekkorú gyanúsítottakat - jogellenesen - a törvényes képviselőjük, és ügyvéd jelenléte nélkül hallgat ki a rendőrség. "Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. Egy későbbi felmentő ítélet, vagy nyomozásmegszüntető határozat után az érintettek jó eséllyel indíthatnak kártalanítási pert" - tette hozzá a jogvédő.

L. E. apja az eljárás miatt a Belügyminisztériumhoz, és az Országos Rendőr-főkapitányhoz fordul panasszal, valamint pert is indítani akar a rendőrség ellen.