HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Emlékezés a vészkorszak áldozataira

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  holokauszt
2004 április 08    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Az Országgyűlés nyilatkozatot fogadott el a holokauszt emléknapjára. Ebben az áll, hogy április 16-a, a holokauszt emléknapja alkalmából az Országgyűlés a magyar nemzet nevében mély részvéttel hajt fejet a vészkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélői előtt. A kétharmados támogatást igénylő politikai nyilatkozatot egy tartózkodás mellett, vita nélkül fogadta el a Ház.

Hirdetmény

Az idei évfordulón, a kulturális tárca szándékai szerint számos megemlékezésre kerül sor a fővárosban, és országszerte. Több ezer diák fáklyás élőlánccal veszi körül a magyarországi holokauszt 60. évfordulóján, április 15-én este a budapesti gettó egykori területét . A Páva utcai emlékhely állami megnyitó ünnepsége mellett a főváros lakói és a középiskolák, egyetemek diákjai is kifejezhetik részvétüket az ártatlanul elpusztított zsidó és cigány áldozatok iránt.

A Terror Háza Múzeumban április 13-án nyílik meg az elpusztított 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermek emlékének szentelt "Hetedíziglen - gyermekek a holokausztban" és a "Magyar tragédia 1944" című kállítás. A Páva utcai zsinagóga telkén elkészült Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely április 15-én - az idén péntekre eső holokauszt emléknap előtt egy nappal - nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az idei évfordulón, a kulturális tárca szándékai szerint számos megemlékezésre kerül sor országszerte. Harsányi László miniszteri biztos nemrég úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint, a Nemzeti Kulturális Alapprogram százmillió forintos pályázati összege segítségével a kisebb közösségek is rendbe tudják hozni az emlékhelyeket, és újakat is állíthatnak.

A budapesti megemlékezéssel párhuzamosan Auschwitzban is megnyitják a tábor területén felépített új magyar emlékkiállítást, amely már évek óta zárva tartott. Ugyanezen a napon Washingtonban, az ottani Holokauszt Múzeumban emlékkonferencián emlékeznek a magyarországi áldozatokra: az esemény főszervezője Tom Lantos képviselő.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyilkossággal gyanúsítják a kárpátaljai romák elleni pogrom szervezőjét

  • A KMKSZ elítéli a kárpátaljai romák ellen Lembergben elkövetett pogromot

  • Ukrán biztonsági főnök: Oroszország állhat a romák elleni lembergi támadás mögött

  • Ungvári roma jogvédő: a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek át

  • Járóka Lívia: véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt