2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hazaérkezik a roma kereszt
2004. 03. 28. 00:00

Az országjáró kereszt Baranya, Békés és Szabolcs megye után most Borsodban van, s innen érkezik húsvét hetében megyénkbe, valószínűleg Egerbe.

Az országjáró kereszt - amelyet Hegedűs István gyöngyösi faszobrász készített a pápai látogatásra - Baranya, Békés és Szabolcs megye után most Borsodban van, s innen érkezik húsvét hetében megyénkbe, valószínűleg Egerbe. Ott roma vezetők ötfős bizottsága fogadja és veszi át a kegytárgyat, majd annak bemutatására, a római út videovetítéssel egybekötött élménybeszámolójára kerül sor.

 

Farkas Antal elmondta: egy-egy állomásként igyekeznek olyan településeket kiválasztani, amely közlekedés és megközelíthetőség szempontjából a más községekből érkezőknek is lehetőséget nyújt a kereszt megtekintésére. A dolgok jelen állása szerint Eger és Gyöngyös mellett ilyen állomás lenne Kisköre, Parád, Besenyőtelek, Tarnaörs és Boldog. Ahol erre mód van, kétnyelvű, roma-magyar szentmisén mutatják be a feszületet, az egyházzal jelenleg is folyik erről az egyeztetés. Csaknem biztosnak tűnik, hogy Gyöngyösön a Szent Bertalan-templomban nagypénteken tartanának ilyen misét a roma pappal, kántorokkal, zenészekkel rendelkező hodászi gyülekezet segítségével.

A megyében töltött utolsó napon, vagyis húsvét vasárnapján a püspöki kar tagjainak részvételével az Egri Bazilikában szeretnék a hívek elé tárni a Rómát megjárt kegytárgyat.