2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Folyamatos egyeztetés a kisebbségi törvény javaslatáról
2004. 03. 26. 00:00

"A kisebbségek döntő többsége a törvény módosításával alapvetően egyetért, néhány kérdés maradt hátra, amelyek rendezhetőek."

Szabó Vilmos Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szavaira reagált. Az ellenzéki politikus azt mondta: a Fidesz a kisebbségi önkormányzatok bevonásával további egyeztetést szorgalmaz a kisebbségi joganyag módosításáról. Németh Zsolt azt is közölte: a Fidesz kezdeményezi, hogy a parlament emberi jogi bizottságán belül jöjjön létre egy albizottság, amelyben a kisebbségi önkormányzatok képviselői is egyeztethetnének, tanácskozási joggal a kisebbségi törvényjavaslatról.

Tabajdi Csaba, az MSZP országos nemzetpolitikai tagozatának elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: "a kisebbségek döntő többsége a törvény módosításával alapvetően egyetért, néhány kérdés maradt hátra, amelyek rendezhetőek; semmiféle indoka nincs egy albizottság felállításának. Semmi nem indokolja az albizottság felállítását, ha csak valaki nem akar időt húzni".

A politikus érthetetlennek nevezte Németh Zsolt kijelentését, hiszen - mint mondta - az emberi jogi bizottság keddi ülésén mind a négy parlamenti párt képviselői általános vitára alkalmasnak találták a kisebbségi joganyag módosításáról szóló törvényjavaslatot. "Az Orbán-kormány négy éve alatt nem vitatták meg a törvénymódosítást, nincs erkölcsi alapja, hogy tovább húzza és akadályozza a kisebbségi törvény módosítását" - fogalmazott Tabajdi Csaba.