2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A segélykifizetés elhúzódásával riogat a putnoki polgármester
2004. 03. 22. 00:00

A Borsod megyei Putnok öt körzetéből a helyi ezerfős cigánytelepre eső kettőben évek óta nem viszi házhoz a postás a gyermekvédelmi támogatást.

Mint ahogy arról a Roma Sajtóközpont (RSK) korábban már beszámolt, a Borsod megyei Putnok öt körzetéből a helyi ezerfős cigánytelepre eső kettőben évek óta nem viszi házhoz a postás a gyermekvédelmi támogatást. A hét és félezer lelket számláló településen a romák döntő többsége a cigánytelepen él, akik havonta több órát kénytelenek sorban állni a központi segélyosztó helynek kinevezett piacfelügyelő helyiség előtt, hogy a sokszor néhányszáz forintnyi támogatáshoz hozzájussanak.

A Roma Sajtóközpont cikke és a helyi romák által a napokban elindított aláírásgyűjtési akció hatására felmerült, hogy a következő, április 5.-én esedékes segélyhez már a romák is postai úton jussanak. Az RSK birtokába jutott hanganyag szerint Tamás Barnabás polgármester a helyi televízió egyik adásában nemrégiben kijelentette: "majd dönt a testület benne, hogy postára adjuk nagyon drága pénzekért ezeket a dolgokat, és egy hetet fog késni majd ezeknek a családoknak a pénze".

A város nem roma lakosai a postázás miatt jelenleg egy napos késéssel jutnak a járandóságukhoz. Bár a város első embere ekkor még úgy nyilatkozott, hogy a következő testületi ülésükön határoznak a kifizetőhely esetleges megszüntetéséről, Dr. Tanner János jegyző tájékoztatása szerint az ügy egyelőre nem szerepel az ülés napirendi pontjai között, bár a kisebbségi önkormányzat szerdai gyűlésén felvetik majd a problémát. Leszögezte: "a segélyek kifizetésénél semminemű megkülönböztetés nincs" a településen. Ruszó Gábor, a helyi roma önkormányzat elnöke szerint a romák megkérdezése nélkül nem dönthetnek ebben a kérdésben, ezért lakossági fórum összehívását helyezte kilátásba.