2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem csak a városért dolgozik
2004. 03. 19. 00:00

Nem a sikerekért dolgozom, nem is csak a városért, de az országért is. Ahol a cigánysággal baj van, én ott vagyok - mondta a Közéleti díjas kisebbségi önkormányzati elnök.

A tősgyökeres gyarmati muzsikuscsaládból származó Baranyi János nagyapjának testvére, a városban immár legendává vált "Rekett" volt, s a nagy szegénységben élő, 6 gyermeket felnevelő család összetartó erejeként a szeretet és áldozatvállalás működött. Az Óváros téren felnövő négy fiú egyaránt leérettségizett. A zene mellett János vendéglátó-ipari technikumba járt, melynek később hasznát vette. 32 esztendeig volt előadóművész Pesten, bejárta az egész világot, majd 1988-tól 1994-ig a nagy hírű, 1280 négyzetméteres alapterületű, 29 főt foglalkoztató Balassa étterem vezetője lett, s a piacon is működtetett büfét.

Időközben kitanulta a hangszerkészítő szakmát, ma is készít vonósokat a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában. Két gyermekére igen büszke: fia a fővárosi Belcanto étterem 6 nyelvet beszélő pincére, aki minden hangszeren játszik, lánya pedig a budapesti Matáv főigazgatóságán titkárnő. Baranyi János a 2002-es önkormányzati választások óta került az öttagú szervbe. A régi tagok mellett (Jónás Gábor, Baranyi Gábor) a három belépő új tag Mogyorósi Gabriella, Váradi László és Baranyi János lett, aki szavazás útján vált elnökké. Az 5 főből ketten a szociális bizottságnak is tagjai (Baranyi János és Mogyorósi Gabriella), utóbbi listán bekerült a képviselőtestületbe is.

Baranyi János sportért végzett munkája valóban kiemelkedő. Tavaly 90 ezer forintot kaptak e célra a költségvetésből. Az elmúlt év januárjában a város által rendezett teremtornán 3. helyezett lett a cigány futballcsapat, s itt Mátyás Zsolt kapta meg a legjobb futballista címet. A megyei cigány kisebbségi önkormányzatok futballcsapatainak tornáján másodikok lettek, itt Oláh Tibor bizonyult a gólkirálynak. A Gyöngyösön megrendezett 19 évesek tornáján a megyei cigány- válogatott megnyerte a bajnokságot, Nyíregyházán pedig 64 csoportból lettek a harmadikok. Augusztusban élményszámba menő esemény történt: a Puskás-stadion gyepszőnyegén döntőt játszottak a 14-16-17 éves válogatottak, ahol a legjobb kapus címet Mészáros Zsolt, a legfiatalabb játékos kupája címet pedig Jónás István szerezte meg. Idén februárban a balassagyarmati cigány kisebbségi önkormányzat csapata második helyen végzett a városi teremtornán.

Sikereik eléréséhez nagy segítséget nyújt a városvezetés. Lombos István polgármester a volt úttörőtábort bocsátotta rendelkezésükre, a sportcsarnokot pedig minden kedden este 8-tól 10-ig megkaphatták. Amiben tud, melléjük áll a polgármester, az alpolgármesterek és Látkóczki Bálint, az MSZP városi elnöke. Baranyi János a tehetségkutatáshoz minden iskolával tartja a kapcsolatot, s az úttörőtáborban 25-40 fős csapatokkal foglalkozik Oláh Tibor, Jónás Zsolt, Mátyás Zsolt, Kardos Iván segédletével. A Nádor utcában úgyszintén gyakorolnak.

A sporton kívül azonban más közéleti tevékenységet is folytat Baranyi János. Tavaly nyáron 600 zsák ruhát osztottak szét a romaság és a szegény emberek körében, iskolaköpenyt adományoztak az általános iskolások részére. E célra 200 ezer forintot szerzett, de szponzorok, barátok is segítik munkáját. A Szent Imre Keresztény Iskola például kölcsönmezzel látta el a versenyzőket. Pályázati úton 100 ezer forintot nyert sportcélokra Baranyi János, aki áprilisban meg akarja szervezni a kistérségi roma vers- és mesemondó- versenyt is.

Múlt decemberben 5 évestől a 60 évesig mindenkit megmozgatott az általa szervezett roma rendezvény. Baranyi János kiemelte a közelmúlt eredményeit is: 14 év után dr. Bacskó József alpolgármester heteken belül meg tudja szüntetni az újkóvári cigánytelepet, és 5-6 családot fürdőszobás, összkomfortos lakáshoz juttat. A szociális bizottság és a városvezetés adósságkezelési programjával, felméréseivel megpróbál megoldá st találni a jogcímnélküli lakáshasználókkal szemben.

- Nem a sikerekért dolgozom, nem is csak a városért, de az országért is. Ahol a cigánysággal baj van, én ott vagyok - mondta a Közéleti díjas kisebbségi önkormányzati elnök.