HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákia: segélyosztás nagy karhatalmi biztosítással

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Március 18    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Ezer rendőr, és háromszáz katona vigyáz Szlovákiában a múlt hónapi éhséglázadás utáni első segélyosztás rendjére. Közben a kormány elkezdte felmérni, a közmunkára jelentkezők számát, a drasztikusan lecsökkentett szociális támogatások miatti tiltakozó akciók, és az azt követő rendőri fellépés egyik helyszínén, Tőketerebesen például több mint tízszeres a "túljelentkezés".

Hirdetmény

A múlt havi akciók óta ma kezdték el osztani ismét a szociális segélyeket Szlovákiában. A kormány a mostani segélyosztás biztosítására rendkívül nagy karhatalmi erőt mozgósított, a Kassa megyei rendőrkapitányság szóvivője több mint ezer rendőr és háromszáz katona - a romák által sűrűn lakott - Kelet-Szlovákiába vezényléséről nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a rendfenntartók a segélyosztás öt napjáig még biztosan őrzik majd a cigánytelepeket és a kifizető postákat, munkaügyi központokat. "Addig maradnak, amíg szükséges" - tett hozzá.

A tőketerebesi cigánytelep bejáratánál is hat rendőr posztol - jelentette az RSK tudósítója a helyszínről. A gettó lakói azt mondják, a rendőrök "hétköznapokon" is óránként járőröznek a telepen, sokan arra panaszkodnak, hogy a városba sem engedik bemenni őket. A segélyosztás rendbontás nélkül zajlott. Egy harminc körüli, négy gyermekes vékony asszony a korábbi hatezer helyett 2800 koronát, azaz 18 ezer forintot vesz kézhez. "Tudok venni legalább kenyeret a gyerekeknek, napok óta egy falatot sem ettek" - kesereg.

A szomszédai nem ennyire szerencsések, mivel a nevük hátrébb van a névsorban: rájuk még pár napos koplalás vár. Az éhségnek már halálos áldozata is van: tíz napja egy tizenkét éves kislány hunyt el alultápláltság miatt. A közel négyezres telepen csütörtökön kétszázan kapták meg a segélyüket.

A szlovák kormány szintén ma kezdte el gyűjteni a közmunkára jelentkezőket. Tőketerebesen azonban csak 170 fő foglalkoztatására van keret, a romák becslése szerint legalább tízszer ennyi álláshelyre lenne szükség.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt