2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákia: segélyosztás nagy karhatalmi biztosítással
2004. 03. 18. 00:00

A gettó lakói azt mondják, a rendőrök "hétköznapokon" is óránként járőröznek a telepen, sokan arra panaszkodnak, hogy a városba sem engedik bemenni őket.

A múlt havi akciók óta ma kezdték el osztani ismét a szociális segélyeket Szlovákiában. A kormány a mostani segélyosztás biztosítására rendkívül nagy karhatalmi erőt mozgósított, a Kassa megyei rendőrkapitányság szóvivője több mint ezer rendőr és háromszáz katona - a romák által sűrűn lakott - Kelet-Szlovákiába vezényléséről nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a rendfenntartók a segélyosztás öt napjáig még biztosan őrzik majd a cigánytelepeket és a kifizető postákat, munkaügyi központokat. "Addig maradnak, amíg szükséges" - tett hozzá.

A tőketerebesi cigánytelep bejáratánál is hat rendőr posztol - jelentette az RSK tudósítója a helyszínről. A gettó lakói azt mondják, a rendőrök "hétköznapokon" is óránként járőröznek a telepen, sokan arra panaszkodnak, hogy a városba sem engedik bemenni őket. A segélyosztás rendbontás nélkül zajlott. Egy harminc körüli, négy gyermekes vékony asszony a korábbi hatezer helyett 2800 koronát, azaz 18 ezer forintot vesz kézhez. "Tudok venni legalább kenyeret a gyerekeknek, napok óta egy falatot sem ettek" - kesereg.

A szomszédai nem ennyire szerencsések, mivel a nevük hátrébb van a névsorban: rájuk még pár napos koplalás vár. Az éhségnek már halálos áldozata is van: tíz napja egy tizenkét éves kislány hunyt el alultápláltság miatt. A közel négyezres telepen csütörtökön kétszázan kapták meg a segélyüket.

A szlovák kormány szintén ma kezdte el gyűjteni a közmunkára jelentkezőket. Tőketerebesen azonban csak 170 fő foglalkoztatására van keret, a romák becslése szerint legalább tízszer ennyi álláshelyre lenne szükség.