HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nagyszabású program a cigányság felemelkedésére

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Vérosz, Birta János
2004 Március 12    Forrás: Kossuth Rádió-Cigányfélóra


Ez a cikk archív

Indulnak programok tanulatlan, nyolc osztályt sem végzett emberek iskoláztatására, de lehetőség szerint munkával egybekötve, hiszen éhezve nehéz tanulni. A tanultabb, szakmával rendelkező roma embereket pedig inkább vállalkozások beindításában segítik.

Hirdetmény

A közeli napokban hirdeti ki a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete a cigányság felemelkedésére összeállított sokszínű támogatási programjait. A programok alapfilozófiáját az a régi elmélet alkotja, hogy halászni tanítsd őket, ne halat adj. Az Unióból hamarosan érkező segélyeket kívánják részint tanításra, részint munkahelykeresésre, de főleg "a halászat" oktatására felhasználni, ez utóbbi a szervezet értelmezésében önálló, épkézláb vállalkozások alapítását, és segítését jelenti. Amint azt Birta János, a szervezet elnöke a Magyar Rádiónak elmondta, igyekeztek mindenre és mindenkire gondolni.

Indulnak programok tanulatlan, nyolc osztályt sem végzett emberek iskoláztatására, de lehetőség szerint munkával egybekötve, hiszen éhezve nehéz tanulni. A tanultabb, szakmával rendelkező roma embereket pedig inkább vállalkozások beindításában segítik, ugyanis véleményük szerint ez járhatóbb megoldás, mint a munkaszerzés, ráadásul az emberek így állnak igazából talpra. A már szakmával rendelkező (pl. kosárfonó), ám munkanélküli embereknek piacot keresnek, többek között a multicégek felé is szeretnének nyitni. A mezőgazdaság területén néhány konkrét program szinte azonnal elindulhat. Van például kisállattenyésztés, integrált kecske-, és nyúltenyésztés. Ha valaki földműveléssel szeretne foglalkozni, erre is lehetőség nyílik, a nemzeti földalap biztosítja hozzá a területeket rendes, reális feltételekkel.

A legnagyobb probléma - és VÉROSZ-nak itt lesz a legtöbb feladata -, az emberek fejében rejlik. Ha valakinek fogalma sincs arról, hogy mit szeretne csinálni, csak rábök mondjuk a búzatermesztésre, de közben nem is ért hozzá, biztos, hogy elbukik. A szervezet elmagyarázza a lehetőségeket, kitanítja a vállalkozó kedvű romákat, és csak akkor engedi önállósodni, ha valamiféle vizsgán számot adott arról, hogy nemcsak a vállalkozás szalmai részéhez ért, hanem a könyvelési, szállítási egyéb feladatokat is el tudja látni. Még ekkor sem dobják minden segítség nélkül a mély vízbe, szakemberek, mentorok kísérik figyelemmel a programban részt vevők sorsát, és ha szükséges, természetesen lehet rájuk számítani.

Minden tervükre jellemző, hogy az összes átmeneti nehézség (késedelmes fizetés, banki ügymenet nem ismerete, sőt a vallakozói tőke teljes hiánya stb.) menedzselését és anyagi finanszírozását vállalják.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt