2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagyszabású program a cigányság felemelkedésére
2004. 03. 12. 00:00

A közeli napokban hirdeti ki a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete a cigányság felemelkedésére összeállított sokszínű támogatási programjait.

A közeli napokban hirdeti ki a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete a cigányság felemelkedésére összeállított sokszínű támogatási programjait. A programok alapfilozófiáját az a régi elmélet alkotja, hogy halászni tanítsd őket, ne halat adj. Az Unióból hamarosan érkező segélyeket kívánják részint tanításra, részint munkahelykeresésre, de főleg "a halászat" oktatására felhasználni, ez utóbbi a szervezet értelmezésében önálló, épkézláb vállalkozások alapítását, és segítését jelenti. Amint azt Birta János, a szervezet elnöke a Magyar Rádiónak elmondta, igyekeztek mindenre és mindenkire gondolni.

Indulnak programok tanulatlan, nyolc osztályt sem végzett emberek iskoláztatására, de lehetőség szerint munkával egybekötve, hiszen éhezve nehéz tanulni. A tanultabb, szakmával rendelkező roma embereket pedig inkább vállalkozások beindításában segítik, ugyanis véleményük szerint ez járhatóbb megoldás, mint a munkaszerzés, ráadásul az emberek így állnak igazából talpra. A már szakmával rendelkező (pl. kosárfonó), ám munkanélküli embereknek piacot keresnek, többek között a multicégek felé is szeretnének nyitni. A mezőgazdaság területén néhány konkrét program szinte azonnal elindulhat. Van például kisállattenyésztés, integrált kecske-, és nyúltenyésztés. Ha valaki földműveléssel szeretne foglalkozni, erre is lehetőség nyílik, a nemzeti földalap biztosítja hozzá a területeket rendes, reális feltételekkel.

A legnagyobb probléma - és VÉROSZ-nak itt lesz a legtöbb feladata -, az emberek fejében rejlik. Ha valakinek fogalma sincs arról, hogy mit szeretne csinálni, csak rábök mondjuk a búzatermesztésre, de közben nem is ért hozzá, biztos, hogy elbukik. A szervezet elmagyarázza a lehetőségeket, kitanítja a vállalkozó kedvű romákat, és csak akkor engedi önállósodni, ha valamiféle vizsgán számot adott arról, hogy nemcsak a vállalkozás szalmai részéhez ért, hanem a könyvelési, szállítási egyéb feladatokat is el tudja látni. Még ekkor sem dobják minden segítség nélkül a mély vízbe, szakemberek, mentorok kísérik figyelemmel a programban részt vevők sorsát, és ha szükséges, természetesen lehet rájuk számítani.

Minden tervükre jellemző, hogy az összes átmeneti nehézség (késedelmes fizetés, banki ügymenet nem ismerete, sőt a vallakozói tőke teljes hiánya stb.) menedzselését és anyagi finanszírozását vállalják.