2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megjelent a Fehér Füzet
2004. 03. 11. 00:00

Tizedik alkalommal adta ma ki a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a diszkriminációs ügyeit összefoglaló éves jelentését, a Fehér Füzetet.

A főként nemzeti és etnikai alapon hátrányba hozott panaszosok jogi képviseletét ellátó NEKI-hez tíz év alatt több mint ezer bejelentés érkezett, minden harmadik diszkriminációra panaszkodva. Tavaly közel száz megkeresés érkezett az irodába, harminc százalékukban a munkatársak megkülönböztetésre gyanakodtak: ezeket az eseteket tartalmazza a legújabb Fehér Füzet.

"Az elmúlt években megszaporodtak az önkormányzatokkal kapcsolatos bejelentések. Egyre több panaszos fordul az irodához azt sérelmezve, hogy a helyi önkormányzat a szociális ellátások megítélésekor diszkriminatív módon bánt velük" - közölte Dr. Furmann Imre, az iroda igazgatója, aki elmondása szerint tíz általuk képviselt ügyből kilenc pozitív eredménnyel végződik.

A szintén jellemző munkaügyi esetekkel kapcsolatban tavaly és idén több perben is jelentős sikereket ért el a jogvédő iroda. A Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság például februárban precedens értékű ítéletet hozott, amikor fejenként százötvenezer forintos vagyoni kártérítést ítélt meg első fokon három roma asszonynak, akiket származásuk miatt nem alkalmazott egy műanyagipari cég. Az eset leírása szerepel az idei Fehér Füzetben, amely hozzáférhető a NEKI honlapján is, a www.neki.hu oldalon.