2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Aláírásgyűjtés a "szégyenbódé" ellen
2004. 03. 11. 00:00

A város jegyzője, dr. Tanner János közleménye szerint "a szociális segélyek kifizetésénél roma és nem roma között semminemű megkülönböztetés nincs Putnokon".

Eddig ötvenhat putnoki roma írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérik a városvezetéstől, hogy azonnal szüntesse meg a "diszkriminatív és megalázó" segély-kifizetési gyakorlatot. A tiltakozó akció egyik szervezője a Roma Sajtóközpontnak elmondta: amennyiben nem érik el a céljukat, további demonstrációkat, végső esetben akár éhségsztrájkot tartanak majd. Ahogy arról a Roma Sajtóközpont a Magyar Hírlap szerdai számában beszámolt a borsodi településen a nem romáktól eltérően a romák gyakorlatilag egy szégyenbódénál vehetik fel a kiegészítő családi pótlékuk neki jutó maradványát.

A város jegyzője, dr. Tanner János közleménye szerint "a szociális segélyek kifizetésénél roma és nem roma között semminemű megkülönböztetés nincs Putnokon". Dr. Tanner tájékoztatása szerint a kifizetésnél a város a 90-es évek elején öt körzetre lett osztva és kezdetben mindenkinek házhoz vitték a szociális segélyt. "Két körzet ellátottainak - jelentős része - roma és nem roma ellátottak egyaránt a kifizetés napjának reggelén a város központjában várták, hogy minél hamarabb hozzájussanak a pénzükhöz.

 

Mivel a kifizetést az utcán nem lehetett lebonyolítani, ezért született az a megoldás, hogy a piac fedett helyiségében történik meg a segélyek kifizetése azon romák és nem romák részére, akik nem tudták, tudják megvárni, míg a pénzt a lakásukra kézbesítik". Csakhogy a helyi romák szerint a két érintett körzet határai megegyeznek a település cigánytelepével, ahol a romák közel kilenctizede, több mint ezer ember él. A további három szektor lakóinak postás kézbesíti a kiegészítő családi pótlékot.

 

Az Igazságügyi Minisztérium antidiszkriminációs hálózatának borsodi ügyvédje, dr. Kiss Éva - miután hozzá is érkezett panasz a segélyezés miatt - az önkormányzattól szintén azt kéri, hogy számolja fel a szerinte is diszkriminatív kifizetési gyakorlatot. Az állam által foglalkoztatott ügyvéd arra szólítja fel a városvezetést, hogy egyrészt a romák körzetében is szervezze meg a kézbesítést, másrészt oldja meg, hogy akik nem tudják megvárni a postást, lehetőségük legyen diszkréten, nem közszemlére átvenni az összeget.