2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Európai Parlament előtt a szlovák romák ügye
2004. 03. 02. 00:00

A szlovákiai roma éhséglázadás és a brutális rendőri fellépés várhatóan a jövő héten szerdán kerül napirendre az Európai Parlamentben.

A szlovákiai roma éhséglázadás és a brutális rendőri fellépés várhatóan a jövő héten szerdán kerül napirendre az Európai Parlamentben - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot az ügyet több más képviselő társával felvető Hannes Swoboda osztrák EP képviselő. A szocialista politikus elmondása szerint az EP EU-bővítéssel kapcsolatos ülésén fog szóba kerülni a kelet-európai romák helyzete és a szlovákiai tiltakozás. Swoboda elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU nem a megfelelő súlyán kezeli a kelet európai romák igényeit és érdekeit. Az osztrák képviselő a szlovák államnak a roma tiltakozásokat az uzsorások akciójának minősítő álláspontjával kapcsolatban megjegyezte: lehet, hogy van, akinek érdekében állhat egy roma éhséglázadás, ám ez nem takarhatja el az ügy valódi gyökereit, amelyek szociális hátrányokról és a kirekesztettségről szólnak.

A tiltakozást szervező roma politikusok ellen felbujtás gyanújával indított ügyészségi eljárással kapcsolatban Swoboda kifejtette: a szlovák állam reakciója nonszensz, bár tipikus, igaz nem az EU-ban. A képviselő szerint az EU nem engedheti, hogy a szlovák állam büntetlenül megúszhassa, ha börtönbe juttatja a tiltakozó roma vezetőket. Swoboda szerint a bővítés után célszerű lenne egy EU biztosi poszt felállítása kisebbségek integrációjára.

Közben az Európai Roma Jogok Központja és az Amnesty International ma beadvánnyal fordult a szlovák legfőbb ügyészhez a terebesi és a caklovi rendőri beavatkozás körülményeinek kivizsgálása ügyében. Edmund Müller, a Szlovákiai Roma Jogi Központ nevű szervezet vezetője videokazettát mutatott be tegnap a sajtónak a terebesi cigánytelepen történt rendőri fellépésről. A videofelvételen öt 17 éven aluli és egy 17 éves, várandós nő beszél arról, hogy a saját házába betörve bántalmazták a rendőrök gumibotokkal és elektromos sokkolókkal. A felvételt eljuttatták az ügyészségi nyomozóhivatalhoz.

Vladislav Fízik, a tiltakozásokat szervező szlovákiai Roma Parlament elnöke a Roma Sajtóközpontnak elmondta: "a helyi roma közösségeket kivárásra kértük, mert az ügyünket is érintő kormányátalakításra van esély". A roma politikus arra utalt, hogy a szlovák kormány várhatóan megválik a pénzügyminisztertől.

Alan Amstead, az ERRC munkatársa a caklovi rendőri beavatkozás kapcsán úgy nyilatkozott: ennek során nem csak a nemzetközi jogot, de a szlovákiai jogszabályokat is megsértették, például azzal, hogy nem értesítették az előállítottak hozzátartozóit, azok hollétéről, holott erre a törvény kötelezi a hatóságokat.