2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar romák is szenvednek az uzsorásoktól
2004. 03. 08. 00:00

Az uzsorások először csak kis összeget, ezer forintot adnak kölcsön a megszorult családnak, általában két hétre és százszázalékos kamatra.

"Már két-három olyan eset is volt, amikor az adósok, a tartozások miatt elvesztették az ingatlanjukat és kénytelenek voltak olcsóbb, kisebb lakásba költözni" - mondta az MTI tudósítójának Bakos Károly, Erdőtelek polgármestere.

Az 3600 lakosú faluban, ahol 800 roma él, 3-4 uzsorás működik, akik kihasználják a romák nyomorát.

A polgármester hangsúlyozta, hogy nem új keletű és nem is csak Erdőtelekre korlátozódó jelenségről van szó. "Erdőtelken ugyanaz megy mint máshol, csak mi beszélünk róla és szeretnénk véget vetni ennek" - mondta a polgármester.

Az uzsorások először csak kis összeget, ezer forintot adnak kölcsön a megszorult családnak, általában két hétre és százszázalékos kamatra. Néhány hónap múlva viszont az alapösszegtől függően, akár több tíz, vagy több százezer forinttal tartozik az adós.

Ilyenkor, például egy nagyobb értékű műszaki cikket vásároltatnak hitelre a családdal, nagyobb tartozás esetén viszont ráteszik a kezüket a házára.

"Arra azért vigyáznak, hogy az adós ne váljon hajléktalanná, ezért egy olcsóbb ingatlant vásárolnak a számára" - mondta a polgármester, hozzátéve: senkit nem tesz feljelentést, mert az áldozatok tartanak a verőemberektől.

Eddig egyetlen ügy jutott el a rendőrségre, két évvel ezelőtt, ám a sértett félelmében végül visszavonta a feljelentést.

Ebben a helyzetben az önkormányzat felvilágosító munkával igyekszik elejét venni az emberek eladósodásának - mondta Bakos Károly.

A szlovákiai romák által elkövetett élelmiszerbolt fosztogatásokat követően egyébként, a szomszédos ország több politikusa, egyéb okok mellett az uzsorások tevékenységét is felelőssé tette az ottani cigányok nyomoráért és az úgynevezett éhséglázadások kirobbanásáért.